Австралия – южната територия

Австралия е най-малкият от населените континенти, но като държава е шеста по големина в света. Природният пейзаж не е много разнообразен, тъй като две-трети от територията й се заемат от Западното плато (кристален щит) и обширните пустини.

На изток от тези плата и пустини, между залива Карпентарна и езерото Ейре се намира Големият артезиански басейн. Благодарение на подземните води и водата от река Мъри, това е най-богатият на вода басейн в Австралия.

По продължение на източния бряг, от нос Йорк до Тасмания, се простират Планините на големия вододел. Продължението им стига до провинция Нова Южна Шотландия, „Източни високи планини“, където се намира и най-високият връх в тези планини, връх Косшошко (2228 м). На тясната ивица на югоизточния бряг живее повече от 90% от общото население на Австралия.

Фауната и флората на континента Австралия са необикновени, благодарение на отдалечеността от другите континенти. Тук се развиват уникални растения и се срещат специфични животни като кенгуруто, емуто и коалата.

Наричат Австралия “Terra australis” (Терра аустралис), което в превод означава „южна територия“. Всъщност, Австралия е единствената страна, която се намира едновременно и е континент. Тя се намира изцяло в южното полукълбо и е смятана за най-стария, най-малкия, най-плоския и най-ненаселения континент.

Що се отнася до климата, на север климатът е тропически и субтропически с влажно лято (средна температура през януари 29C, през юли 25 градуса по Целзий.

На юг климатът е умерен, с влажна зима (средна температура през януари 17 градуса, а през юли – 8C). Във вътрешността на страната климатът е пустинен.

Но стига толкова обща информация – време е да ви представим и няколко бързи и разбира се интересни факта, отнасящи се до континента… и страната Австралия.

1. От 1992 г. Получаването на австралийско гражданство не изисква клетва за вярност пред Британската корона.
2. Щатът Куинсленд е известен като страната на овцете. Тук се намират най-големите стада овце в света.
3. През 2000 г. Е проведена олимпиадата в Сидни. През 1996г. Върховният съд дава на аборигените правото на собственост върху земите, които те ползват под аренда от държавата. Така аборигените получават 8% от територията на страната, 12% са частна собственост, а останалите около 80% принадлежат на Короната на Великобритания.

Източник на информацията за тази статия: Ofertito.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *