Анализ на летния туристически сезон

Анализ на летния туристически сезон

По мнението на туроператорите през изминалото лято не е отбелязан спад на българските туристи в Турция, заради протестите в страната. В същото време отбелязан е ръст на резервации спрямо миналата година (спрямо миналото лято) на чужденците,  които са били в България през изминалият летен сезон.

Дори към настоящият момент (към септември 2013 година) курортите по Северното Черноморие са пълни с чужденци, но предимно с руснаци. Много туристи от централната Европа също пристигат в България. Въпреки миналогодишният терористичен акт срещу израелски туристи на летище Бургас, през лятото на 2013 беше отбелязан минимален спад на броя израелски туристи, пристигащи на почивка в България.

С 9% са намалели резервациите от Израел през изминалото лято спрямо миналогодишния сезон.

Също така протестите в страната не пречат на чужденците да си изкарат една приятна почивка в България, тъй като протестите се провеждат в по-големи градове в страната, а по Черноморието е спокойно.

Цените за почивки в хотелите в България с три или с четире звезди са сходни с тези, които се предлагат от хотелите, намиращи се в Турция.

До края на тази година се очаква броят на туристите от други държави да прескочи 5 миллиона души.

Очаква се до края на годината приходите от пребиваващите туристи у нас да надхвърлят 3 млрд. лева.

Все още броят на пристигащите туристи у нас не може да надхвърли броят на туристите, които са пребивавали в България преди няколко години.

Очаква се до края на туристическия сезон у нас броят на туристите да надхвърли 500 000 души.

Като цяло туристите, които са отседнали да прекарат отпуските и почивните си дни у нас, не са толкова платежоспособни, отколкото хотелиерите биха искали. Те разчитат изцяло на пълния ол инклузив, който им е включен в цената. Туристите, които са с по-големи възможности, предпочитат да прекарат отпуската си за отдих в екзотични страни за почивка, като Гърция или Турция. Там обслужването е на много по-високо ниво, отколкото по нашите курорти, които включват същата програма.

Благодарение на руснаците, които са решили да си вложат средствата у нас,  развитието на икономиката в България и туризма получиха допълнителен тласък през последните пет години. Особено през последните две-три години все повече руснаци започват да инвестират у нас. Това спомага на развитието на икономиката в страната.

Бяха анализирани цените от икономисти на три звездни  хотели, които са разположени в центъра на столицата на България, също така проследени цените на градския транспорт, цените в ресторантите и баровите, вследствие на което по всички тези показатели се оказа, че София се явява най-евтината столица в Европа за почивка на чуждестранни туристи. По разходите, които са изброени по-нагоре излиза, че за един ден престой на човек в София са му необходими не повече от 50 долара.

В тази класация столицата на Германия Берлин стои на второ място. Почетно трето място заема столица на Латвия Рига.

Искам да кажа няколко думи за зимните ни курорти.

През изминалият летен сезон хотелиерите в Банско отчитат по-висок ръст от туристи.

И през септември месец цените по хотелите се явяват доста примамливи и привличат много туристи, които могат да прекарат своята почивка в хотел, който предлага пълен ол инклузив категории три и четири звезди за цена от 35 лева на човек. Всички хотелиери в Банско се надяват тази година на силен зимен сезон. Те предимно разчитат на немски, руски и скандинавски туристи. Това е най-предпочитаният курорт за скиорите, където има писти, които са добре поддържани. Също така има писти за начинаещи и напреднали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *