Балнеология

Балнеология

Балнеология

Вероятно повечето от Вас знаят какво представлява балнеологията, но въпреки това ще разкажем, за тези които не знаят. И така, тя е вид лечение, което се извършва благодарение на минералната вода от различни извори. Знаете също, че водата от всеки извор е подходяща за лечение на различни заболявания – ако едната лекува бъбречни заболявания, друга лекува неврологични проблеми и т.н. И въпреки че преди хилядолетия, нашите предци не са знаели нищо за минералната вода, те още тогава са използвали този природен ресурс за лечение, закаляване и профилактика.

Балнеологията се е прилагала още през древността, макар тогава това понятие въобще да не е съществувало. За почитта към минералната вода още от древността до римската епоха, свидетелства религиозният култ към този вид води, както и прилагането им като средство за лечение чрез напръскване на болното място, заливане, миене и т.н.

Развитието на балнеологията продължава и по време на римската империя. Тогава са се строяли огромни бани, правели са се каптажи на различните минерални води, строени са цели инсталации за отопление на различни помещения в баните. Дори, в близост до минералните извори са се строяли цели курорти, които са били място за почивка и развлечение, едновременно с това търговски и културни центрове, а също така и място за лечение и предпазване на организма от различни заболявания. Поради тези причини, историята твърди, че именно това е бил разцветът в развитието на балнеологията.

И макар че почти всички курорти за балнеология от онова време са били разрушени, през ХІІІ и ХІV век, балнеологията отново набира скорост и става известна в Сицилия, Испания, Германия, Франция и други съседни страни. Към края на средновековието се появява и първата литература на тема балнеология и минерални води.

Някои лекари започват да препоръчват лечението чрез минерални води още през ренесанса. Започват да се правят и изследвания, които целят да се разбере какво се съдържа в минералната вода.

Тридесетгодишната война през ХVІІ век, отново е пагубна за балнеологията, но пък от друга страна води до нещо неизползвано дотогава – лечение чрез пиене на минерална вода.

През ХVІІІ и ХІХ век, балнеологията отново е в разцвет. Напредналите науки, и най-вече химията, позволяват на редица учени да направят анализ на минералните води. Откривайки какви са основните съставки, химиците се самозабравят, създават изкуствена минерална вода, и смеят да твърдят, че тя е също като естествената – нещо, което няма как да е истина.

През втората половина на ХІХ век, започват да се правят научни изследвания, които да установят как влияят съставките на минералните води, на различни заболявания. През същия този период, значително се увеличава и литературата на тема балнеология.

С постоянното напредване на технологиите и науката, в наши дни балнеологията и лечението чрез минерални води са станали достъпни за почти всеки нормален човек. Можем да кажем също, че в наши дни балнеологията продължава да се развива. Множество СПА центрове, че дори и цели комплекси, хотели и т.н., използват минералните води за лечебни процедури, масажи, за захранване (за пиене) и други. Дори днес, балнеологията, и по-точно посещаването на СПА центрове е не просто модерно, но и предпочитано от хиляди хора.

Балнеология

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *