Боровец – смесица от носталгия и модерен дух

Боровец

Боровец

Боровец е най-старият зимен курорт в България, като разработването му започва още в края на XIX-ти век, съвсем скоро след Освобождението. В Боровец епостроена една от летните резиденции на българските царе и курортът бързо се утвърждава като водещ в страната. За неговата популярност може да се съди и от романа „Тютюн“ на Димитър Димов, под старото му име Чамкория.

След Втората световна война, Боровец продължава да се развива и се превръщавъв водещия български зимен курорт за дълги години напред. Благодарение на отличното си географско разположение (само на 70 км от София и 125 км от Пловдив) и добрите си транспортни връзки, Боровец е много удобен за жителите на двата най-големи български града, а също така и за чуждестранни туристи. Слави се с най-добрите и луксозни за времето сихотели. Посещаван е от много чуждестранни туристи и е логичен пръв избор за национални и международни състезания. През 80-те години е домакин на състезания от Световната купа по ски. След 1989 г. курортът постепенно запада и губи много от своята известност, макар и да организира Световно първенство по биатлон през 1993 г. Докато преди двадесет и пед години зимният туризъм в България се асоциира с Боровец сред чужденците, днестой далеч не е така известен.

Боровец е малък и всичките свободни площи, които не застрашават местната екосистема, са застроени още преди 1989 г. За радост, курортът не е обект на безконтролен строеж както много други български курорти, и успява да запази уникалната си природа и до днес. Към това се добавят и отличните лифтови съоръжения, които са достатъчно на брой и не оставят туристите в чакане на лифт. От друга страна, легловата база е основно от стари хотели на 30-40 години, които не отговарят на съвременните разбирания за комфорт. Естествено, има и нови хотели, но те са доста по-скъпи от средното за курорта.

Боровец предлага отлични условия за ски – пистите са много добре подготвени, достатъчно на брой и с различна трудност, има достатъчно лифтове и цените са умерени. Зимата е мека, така че липсата на естествен сняг може да е проблем, дори и при наличието на много машини за изкуствен сняг. Поддръжката на пистите е една от най-добрите в страната, а курортът и досега е домакин на редица национални и международни състезания, макар и от по-нисък ранг. Самоков, също така, е на 10 км разстояние. Боровец е малък курорт и не предлага особени атракции освен ресторанти, механи и спа центрове, паркирането може да се окаже проблем, а нощният живот не е особено атрактивен. Старите хотели му придават специфично соц-излъчване, което е особено магнетично за чуждестранни туристи от Западна Европа, Америка и Япония. Боровец е запазил много от стария си чар, но това не е плюс за любителите на свръхлуксозни курорти.

Боровец е отличен курорт за каране на ски, с най-добре изградената инфраструктура за каране на ски и сноуборд в страната. Курортът е смесица от комунистическа носталгия и модерен дух. Най-вероятно е той да Ви хареса много или да не Ви хареса въобще.

Боровец – смециса от носталгия и модерен дух

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *