Може ли България да стане страна за хазартен туризъм?

Хазартен туризъм

Хазартен туризъм

Историята на хазарта в България е сравнително кратка. Преди 1989 г хазартът не беше регулиран  и възможностите бяха силно ограничени в малкото на брой хотели и казина – предимно около градовете Варна и Бургас и минералните ни извори. Що се отнася до т.н. „хазартен туризъм”, то той е сравнително нов. Терминът става все по-актуален и у нас през последните 15 години, поради промяна в динамиката на потребителското търсене. Все повече се наблюдава тенденцията за обособяването на отделни „хазартни” пакети с възможности за посещение на казина и игрални зали, предлагани от туроператорски фирми в страната.

Не е тайна, че т.н. хазартен туризъм е насочен към най-платежоспособните туристи. Тези, при които отсъства факторът сезонност, за разлика от другите типове туризъм. България има потенциала да задоволи търсенето на комбинираните услуги – микс от СПА + хазартни услуги. Разбира се, тук трябва да се обърне внимание на качеството на хотелите, защото този тип платежоспособни туристи посещават основно хотели с 4 и повече звезди. Много, често тази група от клиенти, използват случая да съчетаят пребиваването си в страната с важна бизнес среща или конференция. Хазартът при тях е още един начин за разпускане и социални контакти и трябва да им се предоставят оптимални условия за това.

В този ред на мисли, продуктовият микс от този тип услуги в България не е добре развит и резервите в използването на комбинираните услуги са много. След приемането на страната ни в ЕС, този елемент стана особено важен. Мениджърите у нас могат да взаимстват практики от развитите в този тип туризъм държави в Европа – Италия, Монте Карло, Франция, Испания и др.  Въпреки, че предлагането на миксове хазарт + СПА не е непознато в страната, единици са курортите и хотелите, които могат да се похвалят с по-големи успехи. Въпреки недоброто развитие, насоката за бъдещето е ясна. Друг е въпросът, дали ще се продължи по поетият път. Тук особено важна роля имат инвеститорите и държавата. Хаотичното и стихийно строителство през последните 10 години, може да доведе до голям отлив, точно на този тип туристи – високоплатежните.

Нека да маркираме, кои са силните страни на страната ни, като туристическа дестинация за хазарт. В наш плюс е уеднаквяването на хазартното законодателство с останалите развити страни, след приемането ни в Европейския съюз. С това се положи началото на регулиране на хазарта и възможност за частна инициатива, при строго определени правила. България има силни традиции в областта на СПА, морския и планински туризъм и е позната дестинация в Европа и туристите от Израел. Освен това,  възможностите за туризъм са целогодишни.

В заключение ще отбележим, че България има голям потенциал в предлагането на пакетни услуги включващи „хазартни забавления”, но трябва да се поработи още върху по-голямата гъвкавост при предлагане на услугите , подобряване на качеството на хотелите и инфраструктурата около курортите. Недоброто качество, заедно с възможностите за онлайн хазарт, като partycasino.com – могат да доведат до отлив на туристи. Построяване на нови и модерни яхтени пристанища около големите ни градове и модернизиране на летищата е крайно необходимо. Всичко това може да докара на страната ни статут на една истинска хазартна дестинация за богати.

Може ли България да стане страна за хазартен туризъм?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.3/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Може ли България да стане страна за хазартен туризъм?, 8.3 out of 10 based on 4 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *