Може ли България да стане страна за хазартен туризъм?

Хазартен туризъм

Хазартен туризъм

Историята на хазарта в България е сравнително кратка. Преди 1989 г хазартът не беше регулиран  и възможностите бяха силно ограничени в малкото на брой хотели и казина – предимно около градовете Варна и Бургас и минералните ни извори. Що се отнася до т.н. „хазартен туризъм”, то той е сравнително нов. Терминът става все по-актуален и у нас през последните 15 години, поради промяна в динамиката на потребителското търсене. Все повече се наблюдава тенденцията за обособяването на отделни „хазартни” пакети с възможности за посещение на казина и игрални зали, предлагани от туроператорски фирми в страната.

Не е тайна, че т.н. хазартен туризъм е насочен към най-платежоспособните туристи. Тези, при които отсъства факторът сезонност, за разлика от другите типове туризъм. България има потенциала да задоволи търсенето на комбинираните услуги – микс от СПА + хазартни услуги. Разбира се, тук трябва да се обърне внимание на качеството на хотелите, защото този тип платежоспособни туристи посещават основно хотели с 4 и повече звезди. Много, често тази група от клиенти, използват случая да съчетаят пребиваването си в страната с важна бизнес среща или конференция. Хазартът при тях е още един начин за разпускане и социални контакти и трябва да им се предоставят оптимални условия за това.

В този ред на мисли, продуктовият микс от този тип услуги в България не е добре развит и резервите в използването на комбинираните услуги са много. След приемането на страната ни в ЕС, този елемент стана особено важен. Мениджърите у нас могат да взаимстват практики от развитите в този тип туризъм държави в Европа – Италия, Монте Карло, Франция, Испания и др.  Въпреки, че предлагането на миксове хазарт + СПА не е непознато в страната, единици са курортите и хотелите, които могат да се похвалят с по-големи успехи. Въпреки недоброто развитие, насоката за бъдещето е ясна. Друг е въпросът, дали ще се продължи по поетият път. Тук особено важна роля имат инвеститорите и държавата. Хаотичното и стихийно строителство през последните 10 години, може да доведе до голям отлив, точно на този тип туристи – високоплатежните.

Нека да маркираме, кои са силните страни на страната ни, като туристическа дестинация за хазарт. В наш плюс е уеднаквяването на хазартното законодателство с останалите развити страни, след приемането ни в Европейския съюз. С това се положи началото на регулиране на хазарта и възможност за частна инициатива, при строго определени правила. България има силни традиции в областта на СПА, морския и планински туризъм и е позната дестинация в Европа и туристите от Израел. Освен това,  възможностите за туризъм са целогодишни.

В заключение ще отбележим, че България има голям потенциал в предлагането на пакетни услуги включващи „хазартни забавления”, но трябва да се поработи още върху по-голямата гъвкавост при предлагане на услугите , подобряване на качеството на хотелите и инфраструктурата около курортите. Недоброто качество, заедно с възможностите за онлайн хазарт, като partycasino.com – могат да доведат до отлив на туристи. Построяване на нови и модерни яхтени пристанища около големите ни градове и модернизиране на летищата е крайно необходимо. Всичко това може да докара на страната ни статут на една истинска хазартна дестинация за богати.

Може ли България да стане страна за хазартен туризъм?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *