Размяна на ваканционни жилища – алтернативен туризъм

Размяна на ваканционни жилища - алтернативен туризъм

Размяна на ваканционни жилища - алтернативен туризъм

 

Размяната на жилища, автомобили и така нататък е сравнително нова тенденция, но също така алтернативна и изгодна форма на туризъм. Буквално казано този вид алтернативен туризъм представлява следното – аз почивам в твоето жилище, а ти съответно в моето. В настоящата криза този вид туризъм бързо набира последователи в много страни по света. Така лесно може да се запознаете и да се потопите в нова култура. Алтернативният туризъм не струва нищо, тъй като реално погледнато „аз“ ползвам твоето жилище, а „ти“ моето. Така всеки се грижи за себе си  както сметне за добре. Но и тук има неписани правила, тоест трябва да се остави дома чист, хладилника да е пълен и така нататък.

Този тип алтернативен туризъм ( „ти си ми на гости, а после и аз на теб“ )  е известен още с името Хом Ексчейндж. Идеята за алтернативния туризъм е дошла от американците преди около четиресет години. Днес размяната на ваканциони жилища и пътуването по този начин по света има много привържаници.  Днес алтернативният туризъм е много развит в Италия. Той доби популярност имено от неговите последователи чрез средствата за масова информация. Те споделиха с останалите свои сънародници, че този туризъм е не само оригинален, но и полезен, защото така попиваш от културата, където живееш. Така опознаваме хора, света, а и обогатяваме нашата култура, а и не на последно място – не струва почти нищо! В Италия има и специален сайт, в който по-лесно ще може да си намерите хора, с които да размените своите ваканционни жилища. В сайта също така се посочва, че годишно в света се разменят много ваканциони жилища, а по-точно цели 250, 000.

Най-големите почитатели на алтернативния туризъм са хората с деца, пенсионерите и неженените.

При размяна на ваканционни жилища е важно дома да се поддържа чист и спретнат. На ваше разположение ще имате всички уреди в дома – пералня, телевизор, радио и така нататък.

Ако искате и Вие да ползвате този вид туризъм ще е добре да сте член на СкамбиоКаза. Така по-лесно ще си намирате хора, с които да разменяте вашите ваканционни жилища и да практикувате алтернативния туризъм. Вноската за година за членство в СкамбиоКаза е 75 евро. При този туризъм Вие осъществявате много лична, вътрешна връзка с другото семейство.

В Италия по последни данни любителите на алтернативния туризъм са близо 1000 души. В Европа най-много привържаници на този туризъм пък има във Франция, а именно над 3500 души. Най-развит алтернативният туризъм с размяна на ваканционни жилища за сега си остава в Америка. Там любителите на туризма са над 8000 души. В България също има последователи на размяна на ваканционни жилища, но те са сравнително по-малко в сравнение с другите държави по света. Не мислите ли, че би било прекрасно, ако някой от Зимбабве например прояви интерес към нашата страна? Така взаимно бихме могли да опознаваме много различни култури и да се запознаваме с техните обичаи, а също така и традиции.

 

Размяна на ваканционни жилища – алтернативен туризъм

 

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *