Видове компютри за гмуркане и разликите между тях

Дайвинг компютърът е важен елемент в екипировката на всеки гмуркач. На пазара се предлагат най-различни видове компютри, които можете да използвате при гмуркане в Созопол, за да направите изживяването още по-приятно и незабравимо. Представяме ви различните типове дайвинг компютри и полезна информация за тях.

Конзолен компютър – прикрепен е към останалата екипировка чрез маркуч. Обикновено е оборудван с уред за измерване на налягането. Показанията се изписват с доста големи цифри, което прави използването му при дайвинг в Созопол много лесно и приятно.

Компютър за китка – този тип устройства са много популярни. Приличат на големи ръчни часовници и се носят на китката. Те най-често не са оборудвани с уред за измерване на налягането, но пък предоставят всякаква друга важна информация, до която имате достъп само с един поглед. Показанията при тези компютри са изписани с по-малки цифри.

Компютър, свързан с кислородната бутилка – този вид устройства стават все популярни при гмуркане в Созопол, защото измерват налягането в бутилката и изчисляват колко време ви остава при настоящата консумация на кислород. Основният им недостатък е, че при проблем няма да разполагате с никакви данни да останалото количество кислород.

Нитрокс компютър – имайки предвид все по-голямата популярност на нитрокс гмуркането, нитрокс компютрите също стават все по-често предпочитани от хората, които практикуват дайвинг в Созопол.

Компютър с приемник и предавател – приемникът обикновено се прикрепя на китката на гмуркача, а предавателят изпраща до него данни за наличния кислород. Използването на подобно устройство намалява броя на използваните от вас маркучи.

Когато избирате дайвинг компютър, трябва да се съобразите с редица фактори. Той трябва да предоставя основна информация, която е нужна по време на гмуркане: дълбочина, хронометър, количество остатъчен кислород и т.н. Показателите трябва да се изписват с достатъчно големи цифри, за да ги виждате лесно и без усилия. Самото устройства трябва да е удобно за прикрепяне и използване.

Ако имате конкретни въпроси, свързани с дайвинг компютри, можете да ги зададете на специалистите във водолазното училище, което посещавате.

Много гмуркачи предпочитат да си закупят дайвинг компютър, вместо да взимат такова устройство под наем, защото при използването на свой апарат, ще имат възможност да го програмират по определен начин и да запаметяват своите данни. Инвестицията в собствен компютър за гмуркане е добра идея, защото ви носи по-голяма сигурност и спокойствие, докато сте под водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *