Дестинация Исландия

Изглед от Катедралата в Рейкявик - wikipedia.org

Изглед от Катедралата в Рейкявик – wikipedia.org

Исландия е едно прекрасно място за почивка и отдих, но знаете ли всичко за тази уникална страна? Ето ви малко интересни факти а Исландия:

Исландия е най-малката географски обособена част към Европа.

Исландия е на четвърто място по стандарт на живот,  но е и на едно от първите места по самоубийства в Европа.

Интересни са и фактите за самата инфраструктура – има един затвори и той е празен, няма жп. Линии, няма села има само градове и ферми. Във фермите не се отглежда нищо друго освен това с което се хранят исландските овце.

Езикът в страната е също много интересен. Местните говорят на езика на викингите от девети век. Има само една чисто исландска дума използвана в английският език и това е думата  „гейзер”

Взаимоотношенията между хората също са малко по – различни в сравнение с Европа. Бракът не е на почит, като броят на извънбрачните деца, значително надвишава на тези, които са родени в следствие на брак. По традиция фамилните имена се формират от името на бащата, като за момичета се добавя наставката „dottir”, а при момчета наставката “son”.

В Исландия има доста забележителности които може да посетите. Тук е най-големият СПА център в света „синята луна”, където температурата на водата е около 40 градуса. Намира се също и най-мощният водопад в Европа. Неговата двойна каската достига 30 метра. Друга забележителност е Бьорк. Там върху една скала са нарисувани две врати, които се смятат за вход към елфското царство. Тези забележителности са много посещавани в Исландия . Това е една прекрасна страна, която предлага за всекиго по нещо.

Автор: Владимир Минчев

Дестинация Исландия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *