Дивото ни Южно Черно море

Дивото ни Южно Черно море

Дивото ни Южно Черно море

Все повече ентусиасти са привлечени от възможността за екотуризъм по южното ни крайбрежие, даващо им възможността да се насладят едновременно на морската си почивка и опознаването на дивата ни природа. Ако в душата ви тлее пламъка на авантюриста, то полите на Странджа планина, спускащи се до самия морски бряг са перфектното място той да се разгори с пълна сила. До преди около 20 години, тази част от нашето Черноморие, водеща се гранична зона, беше строго забранена за туризъм.

В днешно време тя е основна дестинация за туристите, обичащи дивото, привличайки ги с неимоверно красивите си природни пейзажи и изобилието от редки растителни видове, достигащо впечатляващия брой от близо 70 растения, членуващи в българската Червена книга. Устието на река Велека, близо до морското селище Синеморец, както и нейното корито, криволичещо из дебрите на Странджа, предоставя на туристите, които го изследват, гледки абсолютни антоними на претъпканото и цивилизовано централно Черноморие.

Устието на река Велека, близо до Синеморец

Устието на река Велека, близо до Синеморец

Въоръжени с камера или фотоапарат имате неповторимата възможност да поплавате по реката, запечатвайки в съзнанието или на лента невероятно редки гледки на прелитащи черни щъркели, папуняци или гривести чапли. По съвместен проект на правителството на кралство Монако и община Царево, целият речен маршрут е обозначен с табели и подробна карта. Сред девствените брегове на реката природата е удивителна, гъста и непорочна, сред водните лилии и бистрите реки можете да съзрете дори и водни костенурки. На около 8 км. нагоре по течението, ще достигнете старинното село Бродливо. В случай че желаете да продължите нагоре своето пътешествие, то със сигурност екскурзоводът ви ще ви препоръча да продължите пеша. Няма второ мнение, че пеш усещанията, придобити от дивото са много по силни и точни.

Вървейки сред непознатото, неочаквано ще се натъкнете на старинните тракийски селища, олтари и светилища. Сред необятната дива природа, не знаейки и сякаш случайно да съзрете двукатова старинна къща, изградена от недялан камък и обкована с дъбови дъски разгаря пламъка на авантюриста до буен пожар. Малко по-нагоре бихте могли да се натъкнете на друго старинно селище с цветущото име Бръшлян. Архитектурата на къщите и постройките в него датира на над 300 години, а родните кулинарни специалитети, които ще ви бъдат предложени там, могат да съблазнят и най-придирчивия дегустатор. Край село Кости пък можете да намерите старинна църква от края на седемнайсети век на име „Свети 40 Мъченици”, а в нейна близост се намира най-голямото находище на странджанската зеленика. Странджанската зеленика е уникален вид храст, с лилави цветове, растящ единствено в този район на Европа. Цял фестивал с танци, песни и много веселие е посветен именно на това красиво растение.

Екомаршрутът ви може да бъде разнообразен и от събирането на диворастящи билки, гъби и плодове, както и от риболов в р. Велека. Нестинарските традиции и обичаи са силно запазени в региона, привличащи много чуждестранни, а и български туристи. След съграждането на маркировка, поставянето на карти и табели уведомяващи за атракциите и екомаршрутите, не само в региона на планината, но и в много черноморски градчета и курорти се отбеляза огромен прираст на туристи. За кампанията също така спомогнаха и туроператорите, като изградиха и предложиха на туристите всеразлични маршрути до забележителности и села в Странджа.

Дивото ни Южно Черно море

One comment

  • Страхотна статия, много обичам да ходя на палатка точно на това място където са правени снимките … много благодаря на автора за връщането на хубавите спомени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *