Една незабравима екскурзия до Киев

Киев e една от най- красивите световни столици пазеща наследството на славно минало и ярко бъдеще. Разположен е в центъра на Източна Европа, на един от седемте хълма на река Днепър, на територията му се пресичат международни транспортни връзки.

Киев посреща своите посетители на двете си международни летища обслужващи полетите на над 50 авиокомпании от цял свят. Целогодишно тук кацат самолети от множество световни, европейски и балкански държави. Изключение не прави и България, със своите национални летища. Самолетни билети от морският град Бургас до Киев са достъпни в интервал от ±4 дни от избрания от вас период.

Изкуството и архитектурата на украинската столица са световни богатства. Сред съвременният му облик, паметници на културата и архитектурата разказват хилядолетната си история. Посетителите на града и неговите жители търсят убежище от градската суета в многобройните паркове.

Запознанството с Киев започва обикновено от площад Майдан, най-големият площад в страната. Гордост за историята в града е Киево-Пeчерската лавра, най-старият пещерен манастир в Украйна за който се твърди, че  всеки вярващ човек трябва да посети поне веднъж в живота си. Друга забележителност явяваща се символ на Киев е  е храмът „Света София“, със своите изографисани стени, 70-метрова камбанария, 13 купола със златна обвивка и невероятна история той привлича интереса туристите от километри. През 1990 година Киево-Пeчерската лавра и храмът „Света София“, намират своето признание от света и биват включени в списъка на ЮНЕСКО.

Срещу „Света София“ се намира манастира „Св. Михаил“. Златокуполният манастир е истински десетвековен архитектурен шедьовър. Великолепието на Киев допълват ботаническите му градини и множество малки паркове. Интересна за посетителите е и зоологическата градина със сто годишна традиция в отглеждането на животни, тя е дом на повече от 2600 животни от 328 вида.

Задължителна спирка на туристите е историческото селище Пирогов. То представлява своеобразен музей на открито, разкриващ традиционната архитектура и живот на украинците. Сградата на националната опера, резиденцията на украинският президент „Марийнский Палац“, преплитат великолепието на нео ренесансовият и бароков стил.

Историческата улица „Андрийвский узвиз“ пък ни отвежда към Замъкът на Ричард „Лъвското сърце“. Освен всичко изброено гостите на Киев са винаги топло посрещнати от гостоприемното население и впечатлени от месната кухня. Градът е известен с нощният живот, тук се намират своята публика много клубове, барове  и цели мулти-развлекателни комплекси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *