Едни от най-студените места на всеки континент

zima

 

Всеки континент има места, където думата студ придобива ново значение. Ето някои места, където зимата е нещо повече от няколко тъмни дни.

Северна Америка

Стенли, Айдахо има най-студените температури от всички американски щати без Аляска, през повече от 300 дни годишно. Близо до Слънчевата долина, Стенли е рекреационен зимен курорт с 100 граждани.

 Южна Америка

 Най-студеното място в Южна Америка? Повечето биха казали, че е Чили. Липсват много данни, които могат да дадат категоричен отговор. Една от най-ниските температури от – 32 градуса по Целзий е измерена в Сармиенто, Аржентина през 1907 г.

Със сигурност едно от най-интересните студени места се намира близо до Кито, Еквадор и това е планината Кайамбе, със средна дневна температура от 2 градуса по Целзий и средна нощна температура от – 10 градуса по Целзий и се намира директно на екватора.

 Африка

Едно от най-студените места се нарича Буфелсфонтейн и се намира в Южна Африка, като средната му годишна температура е – 3.8 градуса по Целзий.Температурен рекорд държи планинския марокански град Ифран, където са измерени – 23 градуса по Целзий.

 Русия

Русия е мястото, в което се намират най-студените точки и в Европа и в Азия. Верхоянск се счита за най-студеното място в Азия с измерена рекордна температура от – 67 градуса по Целзий и средни температури от – 45 по Целзий, като най-високата температура е – 27 градуса по Целзий измерена през януари. Климатът е субарктически и мястото е дом на 1400 човека.

Най-студеното място в Европа е Ушт-Счугор, благодарение на който Финландия и Швеция да имат по-спокойно време, защото поема студа на арктическите системи. Температурният рекорд там е – 58 градуса по Целзий.

 Антарктика

 Интересно къде ли се намира най-студеното място в самото царството на леда, снега, бурите и студа? Да определиш, коя е най-студената точка в Антарктика е малко, като да търсиш най-мократа точка в океана. Общо взето където и да се направи изследване температурата ще е доста под нулата. Има данни записани от руската станция Восток за температура от – 88 градуса по Целзий. Локацията на изследователската станция близо до Южния Геомагнитен Полюс и дава възможност да наблюдава земното магнитно поле. Изследователите от Восток изпитват липса на почти каквато и да е влага във въздуха, недостиг на кислород, и 3 месеца в годината нямат слънце.

 Австралия

Ако наистина искате да избягате от студа, Австралия е мястото. Най-ниската измерена температура е в Шарлот Пас на 29 Май, 1994, когато температурата е паднала до – 23 градуса по Целзий.

Най-ниските измерени температури в Нова Зеландия са дори по-меки, рекорда е – 21 градуса по Целзий и измерен на 3 Юли, 1995 година в град Офир.

Статията е предоставена от Свилен Николов от deals.bg с препоръка да посетите тяхната секция за почивки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *