Езерото Тангра – Тибет

Езерото Тангра, Тибет снимка: tibettravel.org

Езерото Тангра, Тибет снимка: tibettravel.org

Със своята надморска височина от 4719м.  езерото Тангра /Draksum-tso lake/ е прието за най-високото  котловинно ( не ледниково) езеро в света и второто по площ (около 1920км2) и по соленост на територията на Китай. Последното обяснява защо водата му не може да замръзне, макар че ако потопите ръцете си в него, ще вкочанясат от студ. Около самото езеро има множество преспи от дебел сняг, в който вълните на самото езеро се разбиват.

Ледникът Ньочен Тангра е основният резервоар на водата, като захранва дългото повече от 70км. и широкото около 30км. езеро, което запазва своята водна площ въпреки  глобалната загуба на вода в тибетското плато.

Учудващо е, че суровите климатични условия и  максималната дълбочина от 33м. не ограничават наличието на животински видове.  Тук живеят големи колонии от гларуси и кафяви патици, които се хранят с изобилстваща и много здравословна риба. Все още се срещат и диви лисици, якове, сърни, грабливи птици, даже и кафява мечка. В тази пустош може да се видят и известните китайски билки гъсеновидна гъба и снежен лотос. Сред цялата тази наглед голяма пустош може да се срещнат и палатките на номадите. Те не живеят вече в юрти и придвижват имуществото си с камиони, но все още яздят дребните си вълнисти кончета и ядат кисело мляко, което съдържа уникалната бактерия bacillicus bulgaricuss. Върху някои от палатките се развява червено знаме на Китайската република.  Долината е и изобилстваща от якове. Всъщност без якове животът в платото би бил изключително труден. Якът осигурява транспорт, вълна, храна и отопление. Впрегнат якът оре, а дори и при най-големите студове спи необезпокояван на открито. Не случайно на тези животни е издигнат паметник в столицата Лиса. Самото езеро и околността около него е една прекрасна пейзажна гледка, която си заслужава човек да посети.

Автор: Владимир Минчев

Езерото Тангра – Тибет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *