Екскурзия до Наска, Перу

Наска, Перу

Наска, Перу

Наска е плато, разположено на южното крайбрежие на Перу с изцяло пустинен релеф. Ако отидете на екскурзия до Перу, ще намирите платото на около 400 км. от столицата Лима. На мястото, на което се намира платото днес, е имало индиански религиозен център. Индианците, които обитавали околността оставили изключително интересни паметници. Най-известни са прочутите знаци в Наска – причудливи изображения от кръстосани линии, разхвърляни върху земята с дължина от 500 метра до 8 километра.  Картините се разделят на два основни вида: фигури и линии, като линиите са успоредни,  или са оформени като геометрични релефи. И тъй като на много места линиите минават върху фигурите, се смята, че рисунките са се появили първи. Тези изображения варират от триъгълници и спирали до много по-сложни и композирани рисунки на животни, птици, риби и др. Климатът в този регион е много сух, без никакви ветрове, което е спомогнало съхранението на рисунките в продължение на няколко хилядолетия.  Изследователите на платото Наска не са на едно мнение за произхода и предназначението на картините, но повечето от тях предполагат, че са свързани с религиозни обичаи. Интересен факт е, че поради големите си размери, фигурите не могат да бъдат разпознати от земята, а само гледани от много високо.

Всъщност първите свидетели на рисунките в Наска са пасажерите на пътнически полети по маршрута Лима – Арекипа. По разказите на хората, археолозите Алфред Кроебер и Тотибио Мехиа Ксеспе стигат до тях през 1926 година.  Знаците са включени и в Списъка на световното културно  наследство на ЮНЕСКО. Освен тях древните индианци са оставили впечатляващи системи от подземни акведукти, които функционират и до днес, а също и церемониалният град Кауачи.

Кауачи се смята за древна столица на Наска. Целият град бил разпределен на шест големи квартала. По всичко личи, че Кауачи е бил представителен и сравнително гъсто населен град. За съжаление по-голямата част от него е все още непозната за изследователите. Засега те смятат, че това е първият (най-старият) град в Перу.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *