Забележителностите на Гърция

Акропола

Акропола

В Гърция има такова голямо количество исторически паметници, че дори бегъл поглед на тези културни забележителности би отнело на средностатичстическия турист години. Антични развалини, византийски постройки и средновековни замъци се срещат почти във всяко гръцко селище, а трудно бихте намерили град, който да не е пропит от антична култура. И всичко това, без да се смятат богатите природни чудеса на тази необикновена страна.

Главните туристечески обекти на страната се намират в Централна Гърция. Разбира се, централно място заема символа на гръцката цивилизация – Акропола. На върха на каменистият хълм, централно място заема величествения храм на богинята-девственица Афина – знаменитият Парфенон, който се счита за най-съвършеното съоръжение на гръцката античност. В цялата си история Парфенон е бил христянски храм, мюсюлманска джамия, дори барутен склад, обслужващ бойни кораби, а едва през XIX век започва същинстката реставрация на паметника, която продължава и до ден днешен. Възстановен е и театъра Пегилле, в чиято близост лежат и руините на древния театър Дионис. В местността на Перфинон се намира и древното място за поклонения пред богинята Афина, а именно – Ерехтейон. Ако съдим по легендата, на това място окончателно се е разрешил спора между Посейдон и Афина, относно покровителството на античния град. В чест на това събитие са били построени още два храма под един покрив, а най-голям интерес предизвикват неминуему шестте скулптури на Кариатид. Една от тези скулптури се стопанисва от Британския музей и считайки легендата, през дългите нощи в музея се чува сърцеразирателния плач на Кариатид за своята похитена сестра.

Край храма на богинята-девственица Афина се издига друг храм, посветен на Ник Алтерос. Във вътрешността на този храм, още от древността се намира скулптурата на богинята на победата Нике. Легендата разказва, че Афина отрязала крилете на скулптурата, за да не може Нике никога да излети от храма. По време на турското нашествие, храмът бил напълно разрушен и по-късно възстановен, на практика от нулата. Дне, туристите могат да посетят стария град със своите тесни и неравни улици, стари местни особняци и солидна часовникова кула.

Не далеч от храма на Афина се намира град Делфи със светещия Аполон, Делфийския оракул, както и едни от първите стадиони и гимназии. Музеят в Делфи съхранява голяма клекция археологически находки, намерени през вековете в местността. В местността Елевсина се намират руините на храма Деметри,а град Рамнунт – светилището Амфиарая, както и храма на богинята Немезида. Само на 165 км от Афина се намира столицата на независима Гърция – Нафплион, която е известна със своята турска крепост Паламида и малкия Венециански замък. Днес това е отправна точка за много туристически ексурзии на Пелопонес – родина на много митове и легенди и център на древногръцката цивилизация. Тук се намира античния Коринф, заедно с руините на храма на Аполон, театър, агора и концертна зала. В северната част на Пелопонес се намира центъра на Крито-микенската цивилизация – град Микена, основана от легендарните Перси. Тази непристъпна крепост по онези времена е била построена от масивни каменни блокове, което породило и легендата за Циклопа (легендарно създание, построило град Микена). Днес на мястото на легендарния град е разположен музей, известен със своите ’’Лъвски порти’’, гробницата на Агамемнон, царския дворец, гробище руините на многочислени битови постройки. В местността се намира небезизвестния град Олимпия – родно място на Олимпийските игри, които се провеждали в чест на Зевс Олимпийски. Тук се намират и руините на храма на Зевс, който е признат за едно от чудесата на света, стадион, триумфалната арка Нерона. В древното светилище на Олимпия се запалвал олимпийският огън, който поемал път към мястото на Олимпийските игри.

В най-мащабната и плодородна част на Гърция се намира полуостров Халкидики. В неговата югоизточна част се намира място за всеки православен човек – планинския полуостров Атон (Света гора). Първият голям манастир (Лавра Св. Афанасия) е основан през 963 година, а днес в този монашески комплекс има 20 манастира (едва 6 функционират) с непристъпни стени, многество параклиси и отделни килии. Достъпът до Атон и до ден днешен е ограничен, а за жените – напълно забранен. Дори мъжете трябва да получат разрешение да посетят този комплекс без право на преспиване.

Не малък интерес предизвикват и гръцките острови, разпръснати из Егейско море. Най-големият остров е Крит. На този остров е роден Зевс, тук се намира и двореца на Минос, както и знаменития Лабиринт на Минотавъра. Столицата на остров Крит – Ираклион е кръстена в чест на легендарния Херакъл. До наши дни са се запазили мощните отбранителни стени на множество крепости, построени около самия град. Достойна за внимание е и църквата С. Екатерина Синайска с нейния музей за икони, венецианската базилика Св. Марко, великолепния фонтан на Морозини и Венецианския пазар, върху чиито руини в момента е построена сградата на кметството. В близост до Ираклион се намират руините на древен Кнос – един от най-древните градове в Крит. Наскоро Археолозите откриха останките на заменития Кноски ддорец, богато украсен с фрески, релефи и скулптури.

Иточната част на Крит се слави с романтичното плато Ласити с неговите вятърни мелници, както и с Диктейския площад (родното място на Зевс). Грандиозният афмитеатър, построен на хълма Криц в момента е един от най-живописните градове в остров Крит. Жителите на Криц са съхранили старите критски обичаи и традиции, затова града се смята за един от центровете на критскато изкуство и култура.

Забележителностите на Гърция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *