Запознайте се с Виентян – столицата на Лаос

Виентян е един от градовете в Лаос и същевременно негова столица. Това е една от най-интересните дестинации в Азия, бавно трансформираща се от запусната столица в първия в страната промишлен и туристически център.

Още през ранната 1300 година Виентян е бил важно селище. Оттогава съдбата е отредила на града да пада и да се възстановява по време на управлението на различните кралства и множеството бурни битки водели се в региона. През 1779 г. Виентян е завладян от Сиам (днешен Тайланд), а бунт през 1827 година опожарява града до основи.

Въпреки това, когато Френски Индокитай добавя Лаос в своята територия след френско-сиамските войни през 1893 г., градът е залят от строителна вълна и възстановяване на унищожените храмове. Населението нараства през 20-ти век, а страната обявява своята независимост през 1953 г. През 1975 година партията на Патет Лао сваля кралското правителство и остава сила до днес в лицето на „Лаоската народна революционна партия ”с административна столица Виентян.

Докато промяната във Виентян е била забавена през последните няколко десетилетия, днес в страната се наблюдава бърз подем. Икономическият растеж на Виентян през 2012 г. е 8%, а БВП нараства от 300 щ.д. през 2001 г. до 1200 щ.д. през 2011 г. Туризмът е основна индустрия, която привлича много пътуващи, любопитни да опознаят историята и красотите на този загадъчен град. Въпреки неговото разрастване, обликът на града и неговият чар е запазен в широките озеленени улици и красивите стари колониални имения. Френски пастет, пухкави сладкиши, силно лаоско кафе се предлагат във всеки ресторант и кафене в града. А великолепните храмове, статуи и други емблематични будистки символи напомнят, че градът е преди всичко азиатски, независимо от консумацията на френски франзели.

За да помогне на туристите да се насладят максимално на този прекрасен град, Аgoda.com предлага неустоими оферти за настаняване във Виентян, които ще направят азиатското им пътуването приятно и спокойно. Наслада от архитектурата, историята и ястията са само някой от нещата, които ще впечатлят туристите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *