Идеи за отпуската – време за ветроходство

Време за ветроходство

Време за ветроходство

Замисляли ли сте се как си прекарвате отпуската? Не, не говоря дали сте се чудили какво да правите тази конкретна почивка. Става дума за нещо като статистика или по-скоро за поглед „отгоре“ – доволен ли си от това, което направи през отпуската си през последните години? Колко пъти беше на море? Колко от тях ти хареса? А с планината как стои въпросът? Какво ново научи?

Свежи идеи за отпуската на 2013 дават ветроходците от „Вятър и Вода“ (не е правописна грешка – попитай ги защо Вода е с голяма буква). Ако си решил, че е време да опиташ нещо различно, сега му е времето. А и да не си го решил – хвърли едно око – сезонът на неочакваните пътешествия е открит.

Донякъде изненадващо предложенията за отпуска 2013 не са пряко свързани с Фън Шуй (което в превод ще рече „Вятър и Вода“). Жизнената ви енергия също ще бъде активирана и хармонизирана, но чрез откриване на магията на ветроходството. Звучи рано, а и някак твърде студено, точно сега да мислим за ветроходство. Не че е спешно, но за всички, рано престрашили се, има сериозни отстъпки. А защо точно „ветроходство“ няма да те убеждаваме тук – сайтът е достатъчно убедителен. Важното е, че не се изисква предварителен стаж, знания или умения.

Първите идеи за отпуската са в две направления. Първото е плаване с ветроходна флотилия съответно в Егейско и Йонийско море. Няколко думи за термините :). В случая под „флотилия“ се разбира няколко ветроходни яхти, които пътуват заедно. Предимствата пред пътешествието с една яхта са няколко – можете да дойдете голяма компания, можете да се наслаждавате постоянно на гледката на ветроходни яхти и, разбира се, можете да си организирате състезания, след като понавлезете във ветроходството и ако имате съответната нагласа. И двете предложения използват почивните дни около Великден, така че всъщност реално ще ползвате много малко от отпуската си.

Егейско море е морето до Солун – морето на островите Лимнос, Тасос и Самотраки (точно това е и предложената дестинация). Това е най-близкото море за хората от Западна България – топло, познато, близко и далечно. Йонийско море се намира от другата страна на Гърция – южно от Албания и източно от Италия. Това е морето на вълшебния остров Корфу, но предложението този път е свързано с прекрасните острови Итака, Закинтос, Кефалония; отплаването е от Лефкада.

Другата група идеи за различна отпуска ползват клишето на „да съчетаем полезното с приятното“. В нашия свят ползата от ветроходните умения е много относителна (особено докато се разминаваме с потопа), но доколкото знанията и уменията са капитал – а и развиването им е удоволствие – полза има. „Вятър и Вода“ предлагат два (засега) вида обучения по ветроходство. Видовете са свързани с нуждата (и съответно липсата на такава) от международно признат сертификат. Разбира се, ако не се нуждаете от свидетелство, можете да спестите някой лев и пак ще получите качествено обучение с квалифициран инструктор. В другия случай ще платите малко повече, но има за какво – програмата ще е на международно призната ветроходна организация и ще имате възможност да се явите на съответния изпит.

Каквото и да решите – приятна отпуска и вятър в платната!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *