Изгубеният рай Параисо

Параисо - Доминиканската република

Параисо – Доминиканската република

Има места по света, чиято красота и природа могат да се определят само с една дума – „рай”. Едно такова място се намира в Доминиканската република – страната заемаща вторият по-големина остров от архипелага на Антилските острови. Дори само бегъл поглед върху бреговата линия на Параисо (Paraíso) , мястото известно с дивите си и непокътнати плажове и джунгла ще ви остави без дъх. Това място е обградено от зелени планини и реки и има много необятни плажове.

Параисо не е особено известно място за пътешествениците, нито за близо 4-те милиона туристи посещаващи страната годишно. Множеството от хората се насочват на изток или север, и те изцяло пропускат това прекрасно място, намиращо се в югозападната част на страната. А те пропускат да видят пищните тропическите гори, множеството лагуни, сладководните езера, пресечените скали, шумящите водопади, закътаните плажове и заливи, чистото море в най-прекрасните цветови нюанси. Не могат да видят и местните жители, които сърфират или танцуват, изобилието от плодове и морски дарове, екзотичната флора и фауна. Всичко това, не само е привлякло любителите на непокътната природа, но и е докарало статут на Paraíso на единственото място в Домениканската република, със статут на био-резерват.

В местността се намират единственото в Карибският регион езеро със солена вода, огромното езеро Lago Enriquillo и грандиозният дълъг 8 км плаж Bahia de las Aguilas, стигащ до границата с Хаити.  Това е част от най-големият национален парк Джарагуа – Байя Де лас Агилас с комбинация от сухи субтропични гори и морски резерват с богато разнообразие от птици. Въпреки уникалната природа, този „рай” е слабо посещаван. През работните дни хората, които могат да се забележат са едва малки групи или единици любители на природата, като единствено събота и неделя се срещат повече хора. Вие може да наемете лодка и да проучите местността съвсем сам, без да ви притесняват тълпи от туристи.  Ако обичате да пътешествате с раница на гърба, то може да посетите гористите склонове на Сиера Де Бахоруко – планинска верига простираща се на запад до Порто Пренс в Хаити. Най-ниската точка в карибският район се намира именно тук в Параисо – на 46 метра под морското равнище.

Може да стигнете до Домениканската република от Европа със самолет, 2 пъти седмично от Лондон и Манчестър, а до Paraíso с автобус от столицата Санто Доминго. В Paraíso  може да отседнете в някои от хотелите, като най-евтината цена за двойна стая е 160-200 лв.

Други места, които може да посетите в страната са известният курорт Пунта Кана – там гъмжи от туристи. В този курорт ще откриете много  девствени плажове, а името му произлиза от вид палми. Плажовете са много сигурни и са без опасните морски обитатели, благодарение на естествената си защита –  обградени са от коралови рифове. Освен това растителният и животински свят е особено богат. Само тук, може да откриете повече от 1800 вида растения.

Ако искате да посетите едно екзотично и райско кътче на света, то Домениканската република и в частност местността Параисо е един чудесен избор.


Diyan Ivanov

Изгубеният рай Параисо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *