История на хотелите в Благоевград

Хотелите в Благоевград

Хотелите в Благоевград

Развитието на хотелите в Благоевград е преминало плавно и поетапно – от първоначалната поява на гостилниците и староприемници в Горна Джумая та до днешните големи, красиви и стилни хотели в Благоевград.

Следи от селищния живот в региона датират до третото хилядолетие преди новата ера. Градът  е бил основан на мястото на някогашното антично тракийско селище Скаптопара. Този регион е бил много привлекателен и плодороден, осеян с минерални извори, богати плодородни почви и зелени гори. По времето на Османско владичество градът се превръща във много важна крайпътна крепост, защитавайки пътищата по течението на р. Струма. От 1502 г. той носи името Горна Джумая.

От тогава датират и данни за първите гостоприемници, или тогавашните хотели в Благоевград. Те са имали важно значение за историята ни, тъй като освен, че са приютявали както турски войници, така са укривали и помагали на много български войводи и патриоти.

След Берлинския конгрес през 1878 г. Горна Джумая остава за няколко години  в границите на тогавашна Турция и става център на борба за националното обединение. Местните жители взимат много активна роля в Илинденско – Преображенското въстание през 1903 г. , и малко по- късно на 5 октомври, през 1912 г. градът е освободен от османското владичество. Тук е и важната рола на тогавашните хотели в Благоевград – спомогнали за координиране и свръзка между местните хора и българските възрожденци, организирали въстанията.

След края на Първата световна война Горна Джумая се превръща в главния тютюнев, занаятчийски и дърводелски център, а малко по-късно през 1950 г. получава и сегашното си име Благоевград.

Цялата тази богата история на реформи в Благоевград и хотелите, заедно с предмети, свидетелстващи за нея днес се пазят в Историческия музей в града. Именно това е мястото, където всеки може да се запознае отблизо с историята и културата на днешният модерен Благоевград. Любопитни факти за хората живeли в него и участвали дейно в освободителните движение през миналият век, снимки на старите гостилници и хотели в Благоевград, показват уредниците на музея на всеки желаещ да научи нещо повече за града.

Много от хотелите в Благоевград предлагат подобна разходка и посещения в музея придружени от увлекателните разкази на служителите там. Може да се възползвате от изгодните им предложения и да научите повече за смелата история на региона. Разбира се, за посещението на музея, не е необходимо непременно да резервирате стаи в хотели в Благоевград. Всеки който иска, може и сам да отиде и да разбере всичко, което го интересува, преминавайки покрай града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *