Какво незнаем за водолазното гмуркане?

Какво всъщност знаем за гмуркането? Наистина ли изглежда толкова лесно като по филмите? И как този спорт се отразява на нашето тяло?

Другото име под, което е познато водолазното гмуркане се нарича Дайвинг. Най-важното, което трябва да имате, за да практикувате този предизвикателен спорт е здраво тяло. Всъщност е задължително преди да се гмурнете да минете специален курс също както при парашутизма. За щастие ние сме от държавите, които имат излаз на море и разполагаме с инструктори – специалисти, които могат да подготвят всеки мераклия.

Гледайки филми гмуркане изглежда като игра, но всъщност не е съвсем така. Организмът изживява истински стрес първите няколко секунди под водата – това всъщност е съвсем нормално усещане. Най-важният урок в дайвинга е да се научите да дишате само през устата. Щипката за нос помага това да става по-интуитивно. По този начин налягането се изравнява, за да не ви се спукат тъпанчетата. Друга опастност дебне, когато се появят усещания за дезориентация и замъгляване на коардинацията. Това е моментът, в който може да ви се прииска да махнете клапата, която снабдява организмът ви с въздух. Точно тогава е много важно до вас да има опитен професионалист.
Това разбира се не е краят. След като успеете да се гмурнете и да се адаптирате, както и да се насладите на подводната красота ви предстои връщане до повърхността. Връщането трябва да стане постепенно на интервали, за да се освободи постепенно натрупания азот.

Всичко това се преодолява след упорити тренировки. Не само, че ще спрете да мислите за дишането, ами и ще приведете тялото си в отлична физическа форма. Кoйто и да питате ще чуете, че водните спортове са едни от най-добрите за хармонизиране на мускулната маса на тялото. А дайвинага е чудесен начин да направите тренировката не просто интересна, а изключително вълнуваща и разнообразна всеки път.

Как постоянните тренировки се отразяват на общата ви форма и тялото? Ами като за начало укрепват мускулната маса, подобряват дихателната система, повишават координацията, също и концентрацията, а като бонус след всяка тренировка ще се чувствате заредени и пълни с енергия.

Жестовете и знаците са една от най-важните части от обучението. В случай, че се появи някакъв проблем, непредвидена ситуация или просто, за да координирате движенията с партньора си е задължително да научите основните знаци и „думи” на водолазния език. Ако всичко е наред просто трябва да допрете палеца и показалеца в буквата О. Обаче, ако има проблем и се нуждаете да се върнете на повърхността трябва да свиете пръстите в юмрук като оставите само палеца да сочи нагоре към повърхността.

Ако дайвинга е нещо ново за вас, важно е да знаете, че има голяма разлика между професионалния и аматьорския дайвинг и тя се изразява в метрите дълбочина. Но ако този спорт е грабнал вашето внимание и желание си заслужава да му се отдадете до последния метър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *