Кюстендил: Балнео и планински туризъм

Намиращият се в най-западната част на България град Кюстендил е едно от най-предпочитаните за балнеолечение, почивка и туризъм места в страната. Градът е само на 22 километра от границата с Македония, разположен по двата бряга на река Банска, в подножието на Осогово.

Кюстендил е един от най-древните български градове, чието най-ценно съкровище са лековитите му минерални води. Именно те привличат още през 5-4 век пр.н.е. траките, които основават тук селище. През 1 век римляните превръщат града, който нарекли Пауталия, във важна крепост, търговска артерия и балнеологичен курорт. А през 4 век е построена крепоста Хисърлъка.

Интерес за гостите на града представляват Общинският исторически музей, Картинната галерия на Владимир Димитров – Майстора, римската водолечебница Асклепион (построена през 2-3 век).

Други интересни забележителности в Кюстендил са църквите „Св. Георги” (намираща се в местността Колуша), „Св. Димитър” и „Св. Богородица”, Пирговата кула, джамията „Ахмед бей”, Старото училище, Къщата на Прокопиев, Лекарската къща.

Край Кюстендил се предлагат и не малко възможностите за планински туризъм. Най- лесно достъпна за туристите е Осоговската планина. До сърцето на планината, хижа Осогово, местностите Мандрата и Три буки, където са основните туристически обекти, се достига за 20 минути по удобен асфалтов път, край който се редят живописни изгледи. Многото туристически маршрути, които също предлагат величествени гледки, водят до местности, където могат да се видят редки, дори застрашени видове.

Част от Осоговската планина е лесопарк „Хисърлъка”. Многото алеи, кътове за отдих, детски и спортни площадки, чешми и зоологическа градина, правят парка подходящо място за разходки, отдих, спорт. От високите части на Хисърлъка се открива великолепна панорама към Кюстендилската котловина и ограждащите я планини.

През месеците юни, юли, август, септември и октомври Осоговската планина е предпочитано място и от любителите на екстремни спортове, като безмоторно летене и делтапланеризъм, поради топлите въздушни течения.

Любителите на ловният туризъм и зимните спортове също ще останат приятно изненадани. Първите могат да се отдадат на хобито си на територията на ДЛС „Осогово”, а вторите на намиращата в местността Три буки (на 20 километра от Кюстендил) ски пистата, която е оборудвана със ски лифт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *