Магията на Швеция

Швеция е страна, намираща се на скандинавския полуостров, в северната част на Европа. Тя не е популярна туристическа дестинация сред българите поради ред причини, за които сега няма да говоря. Тук ще се опитам да ви разкажа за невероятната красота на страната и за многообразието от възможности за туризъм, които тя предлага. Швеция е една от страните с най-запазена природа и водни ресурси в света. Близо 80 % от територията и представляват гори и езера (езерата са почти 100 000 !), а ако решите да прекосите страната от най-южната до най-северната част с автобус или влак (разстоянието е почти 2000 км), пред вас ще се открият множество спиращи дъха гледки.

Страната е на първо място в ЕС по конкурентоспособност на икономиката, а туризмът в Швеция е най-бързо развиващият се отрасъл. Може да вкусите от чарът на арктическата зима в Лапландия и нейната уникална природа, наслаждавайки се на Северното сияние с неговата магнетичност и красота.

Ако решите, може да се потопите в шведската градска култура. За целта посетете  урбанизираните райони около големите градове. Шведската столица Стокхолм (с население от над 1.8 млн. души  с предградията)  е разположена на 14 острова и е с богато културно наследство. Това е без съмнение, един от най-красивите градове в света. Стокхолм е световен център на модата, изкуството, архитектурата, дизайнът и музиката.  Посещава се от милиони туристи от цял свят, привлечени от шведската култура и белите нощи през лятото – времето, когато слънцето почти не слиза от хоризонта.  Едно от задължителните места за посещение в столицата е Старият град  (Gamla Stan) – място запазило духът на стара Швеция. Това място привлича огромен брой туристи със своите уютни, тесни улички и магазинчета за сувенири, а през зимата и с ароматът на вкусните домашни канелени кифлички, пушената коледна шунка и Гльог – традиционното шведско греяно вино.

В Швеция може да посетите много интересни музеи. Eдин от най-атрактивните е музеят Васа, който представлява съвсем истински, изваден от дъното на морето и реставриран викингски кораб потънал през 1628г. Кралският дворец в Стокхолм съчетава в едно, културно-исторически паметник и кралска резиденция. Със своите над 600 стаи и уникална архитектура в бароков стил, той привлича тълпи от посетители по всяко време на годината.

Ако искате да се отървете от тълпите туристи и да прекарате една наистина спокойна почивка, то непременно трябва да посетите Швеция през зимните месеци. Освен, че може да намерите по-евтини самолетни билети и хотелски пакети, вие може да изпитате и уникалното усещане да карате кучешка шейна в далечния север, да отидете на зимно сафари, да преследвате лосове и да опитате от уникалната Сами култура. А знаете ли, че в Швеция има цели 200 ски курорта?  Те са концентрирани предимно в централната част на страната – областите Даларна, Йемтланд,  а също така и в Лапландия. Най известният ски курорт е Оре (Åre), който е избран сред най-добрите курорти, редом до Аспен и Сейнт Мориц. Съвсем близо до Кируна, се намира най-известният в света „леден хотел”, в който може да спите в легло и стая, изцяло направени изцяло от ледени блокове! А ако решите да разпуснете в леденият бар, то вашето питие ще бъде сервирано в чаша направена от лед!

Възможностите за СПА в Швеция са изключително много. Може да изберете най-северна част на страната и да си отпочивате под постоянно греещото слънце през лятото. Това е гледка, която не може да видите на много места по света. Ако животът ви е прекалено забързан и натоварен и не може да отделите време за пътуване на далечни разстояния, то може да се отпуснете в множеството СПА хотели около и в центъра на големите градове.

Швеция е водеща голф дестинация. В страната съществуват повече от 300 голф клуба, а  уникалните пейзажи, гори, езера и терени, правят играта на голф една истинска наслада.  Любителите на лагеруването на открито, трябва да знаят, че могат да лагеруват свободно, на всяко избрано от тях място, без някой да им каже – махай се от земята ми! Това право е гарантирано от държавата със специален закон.

Накрая ще завърша със следното – Швеция е една истинска перла в Европа и предоставя уникални възможности за туризъм, забавления и посещения на културни мероприятия по всяко време на годината,  а непокътнатата и природа привлича все повече хора от цял свят. Усетете магията на Швеция и вие!

Диян Иванов

Магията на Швеция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *