Майорка

Майорка е най-големият от испанските Балеарски острови в Средиземно море и е автономна област. Основен поминък на голяма част от населението е туризмът. Майорка се посещава годишно от огромен брой туристи, и е една от най-популярните плажни дестинации в Европа. Въпреки огромното развитие на отрасъла и бурното строителство, тук природата е доста запазена. Парковете, естествените резервати, островчета, планини и езера са защитени от евентуално посегателство, строителство и замърсяване. Ако сте любител на еко-туризмът, то това е вашето място. Близо е до континентална Европа, като в същото време ви предлага уникална природа – тихите плажове и малките фамилни къщи и хотелчета, ще ви накарат да се чувствате по-близо до природата от всякога. А може и да попиете от старомодната местна култура.

Всичко на островът е лесно достъпно. Майорка е с много развита инфраструктура и може да се справи с големият поток от туристи. Лесно може да стигнете, както до по-закътаните плажове, така и до оживените градове. Имайте в предвид, че по–слабо посещаваните райони може да достигнете с автобус, които не са много на често. Затова си правете плановете предварително, за всяко ваше пътуване из острова.

Може да ползвате железницата. Има две железопътни линии, като главната започва от град Палма, преминава през по-малки населени места и свършва до Манакор и Са Побла. Това са места, които може да посетите, ако искате да усетите от местната селска култура. Втората линия покрива отсечката от Палма до Солер и е с продължителност от 1 час, като по време на пътуването, може да се насладите на прекрасните гледки.

Ако не си падате по плажовете и тълпите от хора, то може да се отправите към една от многото ферми за агротуризъм. Тези специално пригодени за туристи селски къщи ви дават възможност да се усамотите и да си отпочинете. Те се намират в изолирани райони далеч от плажовете – във вътрешността на острова,  сред непокътната природа. Можете да скитате с раница на гърба и да посетите малките селца наоколо, което ще направи ваканцията ви напълно различна от общоприетият начин за почивка на Балеарските острови. Но ако все пак целта ви е именно морето и плажът, то няма нужда да търсите убежище във вътрешността на острова.

Въпреки, че и тук има плажове които са по–непосещавани, вие ще трябва да преодолявате труден терен, за да ги посетите. Ес Карбо е един такъв плаж. За да го достигнете, ще е нужен преход и катерене от 30 минути, освен ако нямате лодка, с която да го достигнете по море. Кала Варкез е друг изолиран плаж, чието посещение изисква малко катерене. От по–известните плажове е С`амарадор, избран наскоро сред най-добрите европейски плажове. Той е част от национален парк и е защитен от закона, а достъпът до него не е лесен с кола или лодка. Плажовете в Палма са най-оживени – там може да съчетаете плажуването с посещения на много забележителности – катедрали, замъци, площади и други исторически места.

Майорка е истински рай за плажуващите, лесно достъпно, но в същото време екзотично място. Плажовете са много оживени, но мястото предлага и усамотение във вътрешността. Всичко това, привлича както любителите на слънце, така и почитателите на еко туризма и натуралната природа.


Диян Иванов

Майорка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *