Малдивските острови – едно райско кътче застрашено от изчезване

Малдивските острови

Малдивските острови

Малдивите са държава, в която са включени 26 атола и над 1 000 островчета – 200 от които обитаеми – разположени в Индийския океан югозападно от Индия. Те са едно от най-предпочитаното кътче за почивка заради девствените си бели плажове и тюркоазената вода, която изобилства от колоритни представители на океанската флора и фауна. Тук цари тишина и спокойствие съчетани с прекрасна природа, които са гаранция за романтичен и отпускащ престой. Това, което прави Малдивите толкова красиви е именно близостта до океана. Океанът, който ще доведе до изтриването на този земен рай от картата, защото Малдивите са едва 1,5 м над морското равнище – факт, който ги обрича заради повишаващото се океанското равнище.

Проблемът е реален, а не само хипотеза. Много експерти смятат, че територията на Малдивите ще бъде залята и ще остане под вода до края на хилядолетието. Всичко това кара малдивското правителство да прави предварителни планове за преместване на цялото население на т.нар. „Нови Малдиви” – най-вероятно на територия, закупена от Австралия със средства, спечелени от процъфтяващата туристическа индустрия.

Но нека да не се впускаме в тъжни помисли относно бъдещето на Малдивите, а да наблегнем на това което са те сега. Защото освен възхитителна природа и замайващи океански гледки, островната държава притежава и уникална култура, която е повлияна от морската търговия в продължения на хилядолетия с араби, индийци и португалци. Това е причината поради, която културата на Малдивите е сходна с тази на близка Индия и Шри Ланка, но съчетана с уникална интерпретация на традициите на десетки други страни. Дори националният език дивехи, е единствен по рода си, но в туристическите райони английският е основен език за комуникация. За изключителния примес на различни култури, обичаи и архитектура, безспорно свидетелства столицата Мале, която е най-големият и гъстонаселен остров. Считан е за истинско инженерско творение заради неповторимите решения засягащи производството на енергия и управлението на ресурсите. Тесните улици, плътното строителство и тълпите от хора, несъмнено го правят най-оживеното място сред островите.

Климатът тук е тропически и гарантира целогодишна температура между 24°C и 33°C. Това е райско кътче за хора, които търсят близостта с природата на брега от бял пясък или гмуркайки се във  водите на тюркоазения океан. Гледката на залязващото слънце пък ще бъде перфектен завършек на един идиличен ден.

Възможностите за настаняване са много – от вили разположени във водата до хотелски стаи.  Agoda.bg се е постарал да осигури едни от най-добрите хотели, за прекарване на зимна почивка на живописните и слънчеви Малдивски острови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *