Малко история за Малдивите

Малко история за Малдивите

Малко история за Малдивите

Летището на Малдивите е разположено на цял един остров, островите се намират около екватора, в самото сърце на Индийския океан. Държава, съставена изцяло от тропически острови с ясни сини води около тях. Малдивските острови са над 1100, групирани в 26 различни атоли, като само 200 са населени, а 88 от тях са адаптирани като изключителни курорти, за тези, коитоплануват почивка малдиви нека са спокойни, че има къде да отседнат. Коралови рифове и пясъчни ивици обещават пълна безметежност, а многообразието на подводния свят е несравнимо с което и да е друго кътче на света. Столицата се намира на най-големия атол и се нарича Мале. Около V-VI век по земите на Малдивите започва заселване на араби и персийци, а ислямът се превръща в основна религия през 1153 година. Своята независимост достигат на 26 юли 1965, а на 11 ноември 1968 г., след проведен референдум, са обявени за република, до 1970 г. Малдивите са почти напълно непознати. Общият брой на населението е 369 031, а официалният и най-широко разпространен език е дивехи.

Кокосовите палми са националното дърво на страната. Първият курортен комплекс отваря врати през 1972 година. Риболовът е вторият по значимост сектор на промишлеността след туризма. Около 50% от улова се изнася навън – основната част заминава за Шри Ланка, а останалата за Япония, Сингапур, Тайланд и Германия. Местната кухня на Малдивите обикновено включва ориз, рибно къри, приготвено с добавяне на кокосово мляко, популярен е местният хляб Roshi, който се яде заедно с mashuni – рибен коктейл, подправен с кокос, лук, чили и лайм.

Най-внушителната сграда в столицата Мале е Ислямският център , с огромен златен купол, символизира значението на ислямската религия за местното население. Също така н ебива да бъде проспусната и Джамията Huskuru Miskiiy, която е построена през 17 век. Националният музей, съхранява ценни предмети от миналото на страната – пушката на Мохамед Дакуруфаану.

Малдивските атоли имат много сложна структура и от край време били много объркващи за навигаторите. Атолите на Малдивите са едно от най-добрите места за гмуркане в света.Разкошна красива природа, тюркоазено синьо море и малки дървени къщички, разположени в самата вода. Един от най-известните и посещавани спакурорти в Малдивите и цял свят е Хувафен Фуши. Комплексът е оборудван с 43 луксозни частни бунгала. Малдиви, не за всеки и не за всеки ден, но всеки трябва да си позволи да усети въздухът му. Красиво и спокойномясто, където има всичко за един турист, там е трудно да видиш някой местен жител, просто защото туристическата част е на други острови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *