Най-известните мостове в САЩ

Бруклински мост

Бруклински мост

Мостовете – това са диамантите на инженерната мисъл. По цял свят мостовете не просто съединяват два различни участъка на сушата, но и играят важна роля в развитието на дипломатичните отношения, търговията и разбира се – културата и туризма. Освен това, някои мостове развихрят нашето въображние по неповторим начин.

Най-известните мостове в САЩ заслужават внимание, не само заради своята историческа заначимост, но и заради красотата, която тези мостове донася на окръжаващата им среда.

Мостът Голдън Гейт

Разположеният в Сан Франциско мост Голдън Гейт отдавна е станал символ на града и страната, наравно със Статуята на Свободата. Този мост е вероятно най-знаметития от всички.

Строежът на моста започва през далечната 1933 година, когато е решено да се съедини полуостров Сан Франциско с окръга Марин. Строителството му отнема четири години и през 1937 година Голдън Гейт официално е отворен за екслоатация. Стойността на грандиозния строеж съставлявала по онези времена невероятната сума от 25,7 милиона долара. Но тези разходи с времето се оказали напълно оправдани, тъй като ежедневно по този мост минават близо 100 000 автомобила. До 1957 година, мостът Голдън Гейт се явява най-дългия мост в света – неговата дължина се равнява на точно 2737 метра.

Бруклински мост

Както се разбира от неговото име, Бруклинският мост е разположен в Ню Йорк, съединявайки остров Манхатън с Бруклин. Отначало моста е носил името ’’мост на Ню Йорк и Бурклин’’. Този мост се явява един от най-старите в САЩ – неговото официално откриване е през 1883 година. Дължината му е 1843 метра, а в двата му края се издигат солидни кули в готически стил. През 1964 година, мостът е признат за национална забележителност в САЩ. Не е за подценяване факта, че Бруклинският мост е герой от множество холивудски филми, чиито режисьори са привлечени особено от неговата широка пешеходна алея, от която може да се види цялата прелест на Ист Ривър и Манхатън. Благодарение на Холивуд, този мост спокойно може да се нарече един от –най-популярните в света

Мост Джордж Вашингтон

Мостът Джордж Вашингтон е бил построен, заради нуждата да бъдат съединени Манхатън и Форт Ли. Строителството на този великолепен мост започва през 1927 година, а официалното му откриване е през 1931 година. До появата на моста Голдън Гейт, Джордж Вашингтон бил най-големия висящ мост в целия свят. Интересното е, че този мост се явява като символ на инженерния прогрес – архитектът Отмар Амманн при строежа е предвидил интензивното развитие на автомобилния транспорт и конструирал моста така, че при увеличение на трафика да могат да бъдат добавени допълнителни пътни ленти, без да се налага цялостна реконструкция на съоръженията. Просто и гениално. Днес, по моста Джордж Вашингтон ежедневно преминават по 300 000 автомобила, което прави този мост един от най-натоварените в Съединените Щати.

Мост Макинак

Този мост, със своите 8038 метра, се явява третия по дължина в света. Пресичайки Макино, мостът Макинак съеднинява горния и долния край на полуостров Мичиган. Аархитект на този мост е Дейвид Щейман, който плътно е работил над моста до неговото официално отваряне, 1954-1958 години. Тук е удачно да се добави, че се заплаща входна такса, ако искате да преминете през него.

Мост Навахо

Този мост притежава една от най-запомнящите се и красиви панорами в САЩ. Разположен в Аризона, мостът Навахо пресича с грация река Колорадо, а дължината му е скромните 250 метра.

Всеки един от изброените мостове има своя чар и предназначение, но едно нещо ги обединява – излъчват величественост и си заслужава да бъдат видяни. Ако имате път към САЩ, неминуемо включете в своите планове и посещение на някой от тези величествени мостове и повярвайте – няма да съжалявате!

Най-известните мостове в САЩ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *