Национален Парк Пирин

Национален Парк Пирин

Национален Парк Пирин

През 1962 година е създаден Народен парк „Вихрен”, чиято площ е била 6736 хектара. Дванадесет години по-късно, през 1974 година, името на парка се променя на Народен парк „Пирин”, вече с площ от 26 413 хектара, а през 1999 година категорията на парка е променена, вече не е Народен парк „Пирин”, а Национален парк „Пирин”. Днес, Национален парк „Пирин” се намира в най-красивата и най-посещаваната, от туристи,  част на едноименната планина, между местностите Тодорова поляна и Предел. Територията на парка обхваща 40 356 хектара.

В парка намират убежище множество застрашени и уникални животински и растителни видове. От животните, тук може да видите 2091 вида безгръбначни, 45 вида бозайници, 159 вида птици, 8 вида земноводни, 11 вида влечуги и 6 вида риби. Много от обитателите на парка са включени в национални и международни списъци на застрашени от изчезване видове. Негативните промени в климата, замърсяването на околната среда и разрушаването на местообитания могат да доведат до пълното изчезване на някои видове.

Растителността на територията на парка също е много богата и разнообразна. Тук се срещат водорасли, мъхове, лишеи, гъби, 1315 вида висши растения и около 182 вида билки. 17 от тези лечебни растения са със специфичен режим на отглеждане, 10 присъстват в Червената книга на България, а други 6 са под закрилата на закона.

23 110 хектара от площта на Национален парк „Пирин” са залесени. От дървесните видове тук има клек, смърч, бук, ела бял и черен бор, бяла и черна мура.

В парка се намират 2 резервата – „Баюви дупки” или наричан още „Джинджирица” и „Юлен”. Резерват „Баюви дупки” се намира между върховете Пирин и Бански суходол. Резерватът е създаден през 1934 година, а площта на която се разполага е 2873 хектара.

Резерват „Юлен” заема 3156 хектара, и е създаден през 1994 година. Разположен е на 1650 до 2851 метра надморска височина. Освен растителните и животински видове, тук се намират и различни екосистеми върху силикатна скална основа.

В близост до Национален парк „Пирин” се намира резерватът „Тисата”, който се състои от източен и западен сектор, а надморската му височина е от 300 до 700 метра.

На територията на Национален парк „Пирин” се намират 8 хижи, 4 заслона и 1 къмпинг:

Хижа „Бъндерица” се намира на надморска височина 1810 метра и се състои от 2 сгради – стара и нова. Новата хижа разполага с леглова база от 95 легла, има вътрешни и външни санитарни възли. На разположение на туристите са ресторант и барче, а също така и телевизор. Старата хижа се използва само през летния сезон. Разполага със 73 легла, столова и кухня, и има външни санитарни възли.

Хижа „Вихрен” е разположена на надморска височина 1950 метра, на брега на река Бъндерица. Хижата представлява 2 сгради плюс бунгала, чиито общ капацитет е 196 легла. Разполага със сезонен ресторант, бюфет, столова и кухня. Има външни санитарни възли.

Хижа „Демяница” – намира се на водослива на реките Василашка, Стражишка и Валявишка, на надморска височина от 1895 метра. Състои се от две сгради и 14 бунгала, чиито общ капацитет е 217 легла. Разполага с кухня, столова, павилион и сезонен ресторант.

Хижа „Пейо К. Яворов” е разположена на 1740 метра надморска височина, в близост до река Розложки Суходол, в местността Поляните. Хижата разполага със 70 места, има и един апартамент. Десет от стаите и апартаментът, разполагат със собствен санитарен възел. Има бюфет и ресторант, които работят целогодишно. В старата хижа има 20 легла и външен санитарен възел. В отделна сграда се намират кухнята и столовата. В района има ски съоръжение с влек и волейболно игрище.

Хижа „Безбог” е разположена на 2236 метра надморска височина, до Безбожкото езеро. Разполага с леглова база от 160 легла и има два апартамента. Санитарни възли има на всеки от петте етажа, а баните са общи. Има лавка, кафе-аперитив и ресторант. В близост има едноетажна сграда, в която има още 20 легла, но те се използват само през лятото. В същата сграда се намират столова и кухня.

Хижа „Пирин” се намира на 1640 метра надморска височина, в местността Трите реки. Разполага с леглова база от 78 места и външни санитарни възли. В близост до хижата има сезонен ресторант.

Хижа „Каменица”, или наричана още Беговица, е разположена на брега на Козя река (наричат я още Беговишка). Намира се на 1750 метра надморска височина, разполага с 90 места, има един апартамент и етажни санитарни възли. Има целогодишни лавка и ресторант, разполага и с туристическа кухня и столова.

Хижа „Синаница” е на 2190 метра надморска височина, и е в близост до Синанишкото езеро. Разполага с 34 места, но при нужда, в столовата могат да бъдат разкрити допълнителни такива. Има оборудвана кухня и столова, но хижата не е електрифицирана.

Заслон „Тевно езеро” е разположено на 2512 метра надморска височина, близо до Тевно езеро. Разполага с 30 места и външни санитарни възли. Има обслужващ персонал само през лятото, но иначе е отворен целогодишно.

Заслон „Казана” се намира на 2445 метра надморска височина, на прага между циркусите Малък и Голям Казан. Капацитетът му е 4-5 души, нощуване в него се допуска само когато е крайно необходимо.

Заслон „Кончето” се намира на югоизток от връх Баюви дупки, на надморска височина от 2760 метра. Може до подслони 10 до 12 човека, но се допуска нощуване само в краен случай.

Заслон „Спано поле” е разположен на надморска височина от 2050 метра, в циркуса Малко Спано поле. Представлява комплекс от 10 бунгала с общ капацитет 20 души. Има сезонен персонал и се използва само през летния сезон.

Къмпинг „Бъндерица” се намира на брега на река Бъндерица, на 1800 метра надморска височина. Тук могат да се разположат около 60 палатки. Има санитарни възли, има възможност за ползване бюфета и ресторанта на хижа „Бъндерица”.

Красив и суров, Пирин посреща своите гости с цялата си красота и величие.

Национален Парк Пирин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *