На къмпинг с лаптоп

Едно от най-хубавите свойства на лаптопите е това, че винаги можем да го вземем с нас навсякъде, дори и на къмпинг. Преди да тръгнем на такова пътуване с ценното ни устройство, трябва да знаем някои неща, които могат да ни помогнат и да улеснят почивката ни.

Първо, преди да тръгнем на къмпинг, трябва да имаме предвид с какъв лаптоп се движим. Всеки производител има различни модели, някои от които са предназначени по-скоро за офис и работа, втори за игри в дома, а трети – за пътуване. Ако например решите да отидете на къмпинг с лаптоп Acer, подходящ модел е Acer Aspire P3 Ultimate. Ще изтъкнем някои от неговите предимства в съответните части на статията.

Преди всичко, важно е лаптопът да не ви пречи и да не ви тежи. Най-добре е ако той е по-малък и по-компактен, на къмпинг няма да се нуждаете от 15 или 17 инчови дисплеи, на които да редактирате изображения или да извършвате други дейности от този сорт. Имайте предвид, че колкото по-малък е лаптопът, толкова по-малко енергия ще му е нужна. Следователно, батерията му ще издържа повече, а зареждането ще трае по-кратко. Освен това, по-малък и компактен лаптоп ще заема по-малко място в багажа ви, което определено е предимство. Гореспоменатият Acer Aspire P3 Ultimate се вписва добре в това описание със своя 11.6’’ дисплей, дебелина по-малка от 20 милиметра и тегло под 1.4 кг.

Друга важна стъпка преди да поемете на път, е да помислите за връзката. С други думи, дали на мястото, където отивате, ще има интернет. Понеже това е доста съмнително, особено ако отивате по-високо в планината, отделете време предварително, за да разгледате различните 3G оферти. Сравнете картите им на покритие и вижте коя ще ви осигури най-силен сигнал там, където отивате. В противен случай рискувате да останете без интернет връзка за известно време, което може да попречи на предварително планираните мероприятия. В крайна сметка, устройството за мобилен интернет е малко и леко, а напоследък и все по-евтино, но може да ви спести много неприятности.

Когато вече потеглите на път, хубаво е да имате под ръка GPS навигация – и най-опитните се губят, така че малко предварителни предпазни мерки винаги са от полза. Ако нямате навигация на лаптопа и не носите смартфон или таблет с подобни функции, добре е да потърсите отделна навигация. От друга страна, с Acer Aspire P3 Ultimate, който препоръчахме още в началото, проблемът ви е предварително решен от наличието на вградена навигация.

Не забравяйте да свалите предварително нещата, от които се нуждаете. На място интернетът ви, ако въобще има такъв, едва ли ще е достатъчен бърз за сваляне на филми и музика, така че запасете се с тях предварително. Ако смятате да останете повече дни, обмислете да запишете част от информацията на външен носител – преносим хард диск или флаш памет. Днес техните цени падат главоломно, а разнообразието от модели ще ви позволи да намерите такъв, който да е компактен и подходящ за къмпинг. Не забравяйте, че колкото и да е приятна компанията, винаги има част от деня, в която мероприятията се прекратяват и това може да означава известно време скука за вас, ако не сте се подготвили предварително.

Има моменти от пътуването, в които ще ви се наложи да използвате интернет или някоя друга функция на лаптопа, но няма да имате възможност да спрете и да го направите в движение. В такъв случай би било удобно да имате под ръка таблет. Вариантът да носите и таблет, и лаптоп на екскурзията си не е особено подходящ по редица причини – увеличава се тежестта на багажа ви, а при евентуална загуба – и големината на загубата ви. Именно това е най-силната страна на Acer Aspire P3 Ultimate, поради която го препоръчахме още в началото – устройството всъщност е хибрид, който ви позволява изключителна мобилност. Можете да го използвате като лаптоп или с едно движение да приберете клавиатурата му отзад и той да се превърне в таблет. Или може изцяло да освободите сензорния екран от калъфчето и клавиатурата и да имате напълно независим таблет на свое разположение, което неоспоримо е полезно в множество ситуации.

Преди да тръгнете не забравяйте да се погрижите за сигурността на техниката си. Намерете подходяща чанта, за предпочитане такава, която ще изолира от влага. Ако е възможно, снабдете се с предпазен калъф за лаптопа си и избягвайте да го сваляте. Често е възможно да се намирате в екстремни ситуации, при които тези мерки ще предпазят лаптопа ви от различни повреди – намокряне, удряне, счупване, повреждане на сензорния дисплей и други. Добра идея също така е да застраховате лаптопа си. Това не се отнася само за случаите, в които отивате на къмпинг, но и по принцип. Сумата, която заплатите за застраховка е нищо в сравнение със евентуалната загуба, която можете да претърпите по време на къмпинг. С нея ще сте по-спокойни и определено ще се наслаждавате повече на почивката си.

Въпреки че знаят колко ценно нещо носят със себе си, много хора имат навика да забравят багажа си на различни места – кафенета и ресторанти, спирки, места за отдих и почивка, къмпинги, хотели и др. Важно е да си изградите навик да не забравяте лаптопа си никъде по време на къмпинга – той вероятно ще бъде най-ценната вещ, която ще носите със себе си. Запомнете винаги да поглеждате за себе си преди да тръгнете, това може да ви спести много неприятности и потенциални загуби.

Ако последвате тези прости съвети, ние ви гарантираме, че ще прекарате незабравимо време на къмпинг със своя лаптоп. Всяка от описаните ситуации е реална и може да се случи на всеки, затова предварително планиране никога не е излишно. Вземете всички нужни предварителни мерки и… приятен къмпинг!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *