Пътуване на непридружено дете в самолет

Пътуване със самолет

Пътуване със самолет

Сред забързаното ежедневие и все по-големите ангажименти на своите родители, на много деца им се налага на пътуват сами в самолетите по пътя към дома на техните близки.

В случай, че сте от хората, които до сега не са се сблъсквали с този проблем е важно на знаете, че от гледна точка на сигурността и безопасността на Вашето дете, авиокомпаниите имат определени изисквания и процедури, които стриктно трябва да спазвате.

Важно е да знаете, че и граничните служби на територията на Република България имат определени изисквания, които задължително трябва да изпълните преди отпътуването на Вашето дете. Едно от основните изисквания, за да може то да напусне страната е представянето на нотариално заверена декларация-съгласие, подписана и от двамата родители, съпроводена от копие на акт за раждане. Това е задължително условие за всички български граждани ненавършили 18г.

Желателно е, още когато започнете да планирате подобно пътуване, първоначално да се информирате за правилата, условията и изискванията на съответния авиопревозвач с който сте избрали да пътува Вашето дете.

От съществено значение за компаниите е възрастта на детето, което ще пътува като непридружено. Важно е да знаете, че деца под 2 години не се допускат да пътуват без придружител, както и че при повечето авиокомпании тази забрана важи и за деца до 5 години.

Друга важна особеност, касаеща цената на самолетния билет е, че в този случай детето Ви не само, че няма да може да ползва детско намаление, но и ще трябва да заплатите допълнителна такса за самата услуга, която варира между 30 и 100 евро.

Задължително, още при направата на самата резервация ще Ви бъде изискана информация касаеща изпращача и посрещача на Вашето дете – имена, роднинска връзка, телефони за контакт и адрес. Моля да имате в предвид, че тази информация трябва да е абсолютно коректна – служителите на летищата стриктно следят за самоличността на лицата, които сте избрали да изпратят и съответно да посрещтнат детето Ви.

Децата пътуващи като непридружени, задължително трябва да бъдат доведени на летището за регистрация минимум два часа преди обявения час на излитане. След самата регистрация и попълване на необходимите документи от изпращача, на детето се поставя отличителен стикер с инициали UM и се предава на наземна стюардеса, която ще бъде плътно до него до момента на качването му на борда на самолета.

По време на самия полет Вашето дете ще бъде обгрижвано от бордните стюарди, които периодично ще следят как се чувства и с радост ще откликват на всички негови нужди.

След полета то ще бъде съпроводено до залата за посрещане и предадено на посрещача, предварително обявен от Вас като такъв, само и единствено след като представи документ удостоверяващ самоличността му.

Поради спецификата на тези пътувания и с оглед да се осигури максимална защита и комфорт за най-малките пътници, повечето авиокомпании не предлагат онлайн резервации и закупуване на такъв вид самолетни билети. В тази връзка Ви съветваме да се обърнете към служителите на туристическа агенция „Астеа Тур“, които ще Ви предоставят необходимата информация и ще отговорят на всичките Ви въпроси свързани с пътуването на Вашето дете.

Пътуване на непридружено дете в самолет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *