Пампорово – зимен курорт със запазена природа

Пампорово

Пампорово

Пампорово е отличен български зимен курорт, известен със своята красива природа. Пампорово е един от малкото зимни курорти в страната ни, който успешно е съхранил и продължава да съхранява своето природно богатство. Всеобщо е мнението, че Пампорово е един от най-живописните български курорти, както през зимата, така и през лятото, любим на много български и чуждестранни туристи.

Пампорово е разположено невисоко в планината, а също така се характеризира с мека зима. Всъщност, Пампорово има репутацията на най-слънчевия зимен курорт в България, като често има над 100 слънчеви дни годишно. От една страна, това е чудесно, тъй като гарантира отлична видимост на винаги отлично подготвените писти, но от друга, може да доведе до липсата на достатъчно естествен сняг. Макар да има машини за сняг, те невинаги могат да компенсират високите температури и липсата на сняг. А снегът определено е най-важен за всеки зимен курорт, независимо къде се намира той. Огромен плюс е, че има шест лифта, така че скиорите и сноубордистите могат да се спуснат по пистите, чакайки минимално за лифт.

Самите писти започват от живописния връх Снежанка, който е един от Стоте национални туристически обекта. Снежанка далеч не е единственият обект, заслужаващ да бъде посетен в Пампорово и региона. Въпреки че курортът може да се обходи за един ден, той се намира на 10-15 км от Чепеларе и Смолян, така че туристите имат много възможности да посетят различни и интересни туристически обекти като Музей по спелеология и български карст в Чепеларе, много храмове в Смолян, включително и храма „Висарион Смоленски“, вториятнай-голям в България, Националната астрономическа обсерватория в вр. Рожен (най-голямата обсерватория на Балканите), Регионалния исторически музей и Планетариума  в Смолян.

Природата е много красива и Пампорово е любимо място за отдих на много туристи и през остатъка от годината, а и да посетят Роженския събор, Лазаровден, надсвирването на Илинден, да пробват местното сирене и мляко.Определен плюс е, че цените в Пампорово са конкурентни и много по-ниски от тези на други български курорти, а през лятото могат да се намерят отлични оферти за отдих.

Както всеки друг зимен курорт, Пампорово също има своите недостатъци. Не бива и да се забравя, че Пампорово е малко населено място. Така че не е учудващо, че нощният живот не е на висота, а местата за излизане са силно ограничени. Същото важи и за Смолян, и за Чепеларе. Пампорово определено е тих курорт и е идеален за семейна почивка.

Друг проблем е, че курортът не е толкова леснодостъпен за чуждестранните туристи. Най-близкото летище е в Пловдив на около 90 км, но тъй като няма редовни линии, единственият начин да се лети до Пловдив е чрез чартърни полети. Другото най-близко летище е София на 260 км и няма много добри преки връзки. През последните години има увеличен приток на рускоговорящи туристи, които използват гореспоменатите чартърни полети.

Пампорово е отлично място за любителите на ски, красиви гледки и по-спокойни места, но може да се стори малко скучно на туристи, търсещи по-екстремни преживявания и раздвижен нощен живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *