Печеливш бизнес по Черноморието

От няколко години насам стана изключително модерно да се развива бизнес в туризма. Основната причина е, че това беше единственото нещо, което вървеше добре и се развиваше в годините на прехода.

Много знайни и незнайни, тъмни и светли субекти пре-застроиха Черноморието ни. До такава степен се напълни плажната ни ивица с постройки, че и до ден днешен повечето от тях стоят необитаеми, тъй като се стигна до етап, в който предлагането многократно надвишава предлагането.

Друг момент е, че проблема не е само в прекалено увеличилото се предлагане, ами и в налялото търсене. Причината за това е обедняването на народа и колкото и да му се иска да има недвижим имот по черноморието или да ходи на море всяка година за по 10-15 дена, просто не може да си го позволи.

Именно поради тази бедност масово хората ходят по квартири на море, тъй като цените са в пъти по ниски.

Бизнесът с квартири по морето

Много хора не си дават сметка, но това е като цяло много доходен бизнес поради две основни причини:

  1. Цените на имотите по Черноморието изключително много паднаха, заради презастрояването и намалялото търсене заради кризатата и други подобни фактори.
  2. Увеличеното търсене на квартири по морето. Все повече хора избират да почиват на квартира, вместо на хотел, тъй като цените за нощувка са по-ниски, а удобствата не са много по-различни.

Разбира се, това е бизнес, който все пак изисква инвестиция. Имайки в предвид, че по морето могат да бъдат закупени апартаменти за по 15-20 хиляди евро, тази инвестиция не е толкова голяма, а и има потенциала за бърза възвращаемост. Ако от една квартира с 3 легла могат да се изкарват по минимум 50лв на вечер за сезон от около 120 дни, то тази инвестиция се възвръща до 5 години. Но как е законно да се развива такъв тип дейност?

Регистрация на ЕООД за развиване на туристическа дейност

Ако планувате да развивате по-мащабна туристическа дейност от една единствена квартира, то тогава е добре да си направите регистрация на фирма. В противен случай можете да минете просто с туристическия данък и да си действате като физическо лице.

Ако сте решили да закупите няколко имота и да ги отдавате като квартири, тогава е добре да си направите регистрация на ЕООД. Възможно е покрай бизнеса с квартирите да изпадне още някаква дейност, която да я упражнявате под шапката на фирмата.

Когато регистрирате ЕООД закона Ви позволява да впишете дружеството в търговския регистър с минимален капитал от 2лв. Но това във вашия случай не е никак изгодно. Когато развивате тази дейност е, може би, задължително имотите да са на името на фирмата, защото в последствие изникват проблеми при упражняването на дейността. За да бъдат те собственост на ЕООД, което сте регистрирали, те трябва да  са закупени с активи на фирмата или посредством заем отпуснат на фирмата. Когато създадете фирмата с 2лв капитал, после трябва Вие да и отпускате заем, а за това държавата взима процент и така ще загубите от цялата работа.

Затова най-добре при регистрация на ЕООД да внесете учредителния капитал, който ще Ви бъде необходим за закупуване на имотите.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *