Печеливш бизнес по Черноморието

От няколко години насам стана изключително модерно да се развива бизнес в туризма. Основната причина е, че това беше единственото нещо, което вървеше добре и се развиваше в годините на прехода.

Много знайни и незнайни, тъмни и светли субекти пре-застроиха Черноморието ни. До такава степен се напълни плажната ни ивица с постройки, че и до ден днешен повечето от тях стоят необитаеми, тъй като се стигна до етап, в който предлагането многократно надвишава предлагането.

Друг момент е, че проблема не е само в прекалено увеличилото се предлагане, ами и в налялото търсене. Причината за това е обедняването на народа и колкото и да му се иска да има недвижим имот по черноморието или да ходи на море всяка година за по 10-15 дена, просто не може да си го позволи.

Именно поради тази бедност масово хората ходят по квартири на море, тъй като цените са в пъти по ниски.

Бизнесът с квартири по морето

Много хора не си дават сметка, но това е като цяло много доходен бизнес поради две основни причини:

  1. Цените на имотите по Черноморието изключително много паднаха, заради презастрояването и намалялото търсене заради кризатата и други подобни фактори.
  2. Увеличеното търсене на квартири по морето. Все повече хора избират да почиват на квартира, вместо на хотел, тъй като цените за нощувка са по-ниски, а удобствата не са много по-различни.

Разбира се, това е бизнес, който все пак изисква инвестиция. Имайки в предвид, че по морето могат да бъдат закупени апартаменти за по 15-20 хиляди евро, тази инвестиция не е толкова голяма, а и има потенциала за бърза възвращаемост. Ако от една квартира с 3 легла могат да се изкарват по минимум 50лв на вечер за сезон от около 120 дни, то тази инвестиция се възвръща до 5 години. Но как е законно да се развива такъв тип дейност?

Регистрация на ЕООД за развиване на туристическа дейност

Ако планувате да развивате по-мащабна туристическа дейност от една единствена квартира, то тогава е добре да си направите регистрация на фирма. В противен случай можете да минете просто с туристическия данък и да си действате като физическо лице.

Ако сте решили да закупите няколко имота и да ги отдавате като квартири, тогава е добре да си направите регистрация на ЕООД. Възможно е покрай бизнеса с квартирите да изпадне още някаква дейност, която да я упражнявате под шапката на фирмата.

Когато регистрирате ЕООД закона Ви позволява да впишете дружеството в търговския регистър с минимален капитал от 2лв. Но това във вашия случай не е никак изгодно. Когато развивате тази дейност е, може би, задължително имотите да са на името на фирмата, защото в последствие изникват проблеми при упражняването на дейността. За да бъдат те собственост на ЕООД, което сте регистрирали, те трябва да  са закупени с активи на фирмата или посредством заем отпуснат на фирмата. Когато създадете фирмата с 2лв капитал, после трябва Вие да и отпускате заем, а за това държавата взима процент и така ще загубите от цялата работа.

Затова най-добре при регистрация на ЕООД да внесете учредителния капитал, който ще Ви бъде необходим за закупуване на имотите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *