Банско – отлично подготвени писти и бански старец

Банско

Банско

Банско винаги е бил зимен курорт. А през годините след 1989 г. успява да се превърне от второстепенен курорт в най-известния български курорт сред чуждестранните туристи, а и сред българите. Разположен високо в полите на Пирин, разполагащ с писти, подготвени чудесно за скиори и сноубордисти, с богат спортен и културен календар и не на последно място, предлагащ прочутия бански старец, Банско предлага възможност за чудесни преживявания на всеки любител на зимните курорти не само на ски пистите, но и извън тях.

Както за всеки друг зимен курорт, най-важният фактор са пистите. Пистите в Банско са отлично подготвени през зимния сезон и предлагат достатъчно трасета за начинаещи, напреднали и опитни любители на ски спорта. Пистите са разположени високо в планината, като най-високата точка на ски центъра е 2560 м. Това е предпоставка за наличие на сняг през голяма част от зимния сезон, но, както и с много други курорти, липсата на сняг може да се окаже сериозен проблем. Курортът разполага с машини за сняг, които могат да компенсират донякъде липсата на сняг. Въпреки това на всеки турист се препоръчва да планира своята екскурзия по начин, при който ще се радва на естествен сняг в изобилие.

След дългия ски ден, Банско може да предложи многобройни механи, ресторанти и спа центрове. Нощният живот не е нищо особено – два-три добри бара и пъба, клубовете също не са нещо особено. От друга страна, много малко от чуждестранните туристи знаят, че Банско има и богато историческо минало, особено за такъв малък град. В града са отлично запазени и с цената на половин сандвич: къщата-музей „Никола Вапцаров“, къщата-музей „Неофит Рилски“, Веляновата къща, исторически музей, иконна и етнографска изложба, дом на изкуствата. Сред културните и спортните мероприятия в града са: джаз фестивал през август,фолклорен фестивал през май,новогодишен фолклорен концерт, различни държавни и международни състезанияза всички възрастови групи по ски алпийски и северни дисциплини, биатлон, сноуборд. Не бива да се пропуска и вкусния бански старец, който е един от символите на Банско.

Естествено, Банско има и своите недостатъци. Не е тайна, че Банско е най-скъпият зимен курорт в България и дори не особено качествени услуги са много по-скъпи от други зимни курорти. Цените на магазините и ресторантите са изключително завишени, а много често продаваните стоки и храна далеч не са качествени. Бързата урбанизация и безконтролното строене на хотели пред последните 20 години също сасе отразили на града. Банско има сериозни проблеми с екологията, а свободните паркоместа са мираж. Друг проблем е ски-лифтът, който е само един и трудно се справя с многобройните туристи. Спокойно можете да чакате 2 часа за лифт, вместо да карате ски.

Като цяло, Банско може да предложи чудесен отдих, особено ако имате щастието да има много сняг. Ваканцията на Банско в никой случай не е евтина и ако сте в Банско за повече от няколко дни, е добра идея да пазарувате в съседните на града Добринище и Разлог. Също така, имате шансове да карате ски без да чакате много повече през делничните дни, отколкото през почивните.

Банско – отлично подготвени писти и бански старец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *