Пътуването с кола никога не е било по-приятно

Екип на ОК Медия Груп бе поканен на премиерата на новото Porsche Panamera в София. В Порше център бяха докарани от Германия няколко нови автомобила, на които журналисти и бъдещи клиенти имаха възможността да изпитат тръпката от шофирането на този необикновен автомобил.

porsche-panamera

На пръв поглед, въпреки характерните черти на Porsche, немските инженери са заложили на радикална промяна в модела. Новата Panamera е първия четириврат Gran Turismo в историята на компанията. Впечатление правят по-големия му размер и вдигнатата задна част на покрива, за да има повече пространство и комфорт за седящите отзад. Муцуната и задницата на колата са запазили характерния за марката спортен вид, като е добавен модул за активна аеродинамика. Задния спойлер е прибран, а при скорост от над 120 км. / ч. автоматично се изважда.

Окачването PASM (Porsche Active Suspension Management) е динамично и регулира височината на колата спрямо избрания тип режим на каране. При „комфорт”, колата вози меко и гладко с характерното за лимузините леко полюшване, автоматичната скоростна кутия поддържа ниски обороти и колата е много тиха и приятна. В купето скоростта почти не се усеща. Със 160 км. / ч. имате чувството че се движите с 80.

На спортните режими, колата се пренастройва и окачването я спуска ниско долу, за повече аеродинамика и стабилност в завоите. Скоростната кутия поддържа постоянно високи обороти и колата реагира мигновено при натискането на педала за газта. Удоволствието от ускорението е невероятно. Колата постига скорост от 0 до 100 за 4 секунди, според производителя ускорението остава същото до скорост 250 км./ч. след което леко се забавя. Самата кола няма електронно ограничение на скоростта и единствения ограничител е здравия разум на собственика й.

Усещането за лукс витае навсякъде в интериора на автомобила. Порше явно налагат стандарти и то не само в технологично отношение. Целия салон, включително волана и  таблото са обшити със скъпа кожа, детайлите са изпипани до съвършенство, хромирани метални части и дървесина допълват изискания вид на колата. Тук няма невъзможни неща. При поръчка на такава кола клиента може да поиска каквито пожелае промени и те ще бъдат изпълнени съгласно неговите изисквания.

Колата разполага с 4 пълнофункционални места. Широчината, височината и мястото за крака и на четирите седалки е еднакво, което предполага удобство при пътуване на всяко едно от местата. Явно е предвидено собственика на колата да бъде возен от шофьор и да седи отзад и за това голяма част от екстрите са съсредоточени в тази част на автомобила. Седалките са свързани с климатика, а кожения салон е с пори против запотяване, които се използват за обдухване на пътниците.

Багажника е с обем 445 литра и от Порше са предвидили там да се побират точно 4 „Порше” куфара, които се поръчват допълнително. Куфарите пасват като големина, точно отговарят на цвета на колата и струват около $1000 за брой.

Усещането да караш такъв автомобил е невероятно. Като започнеш от това да събереш погледите на всички когато минаваш с колата, преминеш през удоволствието от ускорението и стигнеш до комфорта и лекотата на управление.

С 400-те си коня, тази кола е доста изискваща по отношение на скоростта и за това най-добре ще се отпуснете, чак когато излезете извън София, подминете карулката на КАТ и потеглите по магистралата. Тази кола е създадена за високи скорости и в нея наистина може да изпитате истинско удоволствие от шофирането.

Интереса към този великолепен автомобил е толкова голям, че още преди премиерата на модела в България, вече имаше 3 продадени автомобила. От Оркид Спортс Карс очакват броя на щастливите собственици на Porsche Panamera Turbo и Panamera 4S да нарастне на 30 до края на годината. Цените варират според модела и избраните екстри, а предефинираните пакети са със следните цени: Panamera S – 107 289 EUR, Panamera 4S – 115 038 EUR и Panamera Turbo – 152 304 EUR.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *