Свещеният град Делос в Гърция

Той  е остров намиращ се в западната част на Егейско море,  най-малкият от Цикладите. Неговата дължината е 4,5 км, а пък  в най-широката си част е 1,3 километра. В Древна Гърция се е смятал за свещен, понеже  там съгласно митовете, Лето е  родила близнаците известни под имената  Артемида и Аполон. Според  мита, някога Делос е бил един  плаващ остров, който е блуждаел по морета, докато Великият Зевс не заповядал на Посейдон да го сложи на едно място, да се скрие и роди бременната Лето на него.

Много  време, този  малък град Делос се е изхранвал с доходите от храмът на Аполон, който имал голямо култово значение. Ролята му в религиозно отношение   била толкова голяма, че след годината  426 пр. Хр.   е било забранено на него да се раждат или пък  умират хора.  А по-късно е успял да стане крупен център за  международната търговия и станал известен и с  най-големия в Средиземноморието пазар на роби. Столица на Делоския съюз е бил Делос, основан  някъде между 478-477 г. пр.н.ера. Там се  съхранявала хазната на съюза, като се провеждали и срещите на съюзниците. Има голям избор при търсенето на оферти за гърция 2013 , които предлагат тази дестинация.

Има невероятни разкопки, които са започнали в края на ХІХ век, и продължават и в наши дни. Ако сте любители на снимките знайте, че най-фотографираното място е прочутата Тераса на Лъвовете, там са останали 5, а  са били цели 9 беломраморни звяра.

Ако погледнем в наши дни , то  на Делос няма много постоянни обитатели. Понеже островът се използва като един музей под откритото небе, където  само в  понеделник има почивен ден и тогава целият островът е „затворен“. Много археолози са успели да открият останки от три светилища на Аполон, от храма на Артемида, и от Минойски фонтан, храма на бог Тритон, Тераса на лъвовете, храм на Хера, Къщата на Дионисий , също така можете да видите ако сте тръгнали към Гърция и дорийският храм , който е Светилището на Изис и много други светилища. Остров Делос е вписан и в ЮНЕСКО като едно  световното наследство. Определено си заслужава да планувате подобна почивка, до тази дестинации, ще останете очаровани и много доволни както от тези мистични разкопки, така и от природата. Великолепните бели лъва и кулите ще ви омаят, и ще се зачудите как са могли да ги построят. Гърция е място за екскурзии през цялата година, все месец и сезон си има своят чар.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *