СПА Терапии

СПА Терапии

СПА Терапии

Знаете, че през последните години понятието СПА навлезе в нашето ежедневие, и го чуваме, и използваме все по-често. Историята на СПА процедурите тръгва още от ХV – ХVІ век, от белгийския град Спа. Тогава, по времето на римската империя е създаден първият воден курорт. Баните с минералните води са използвани както за лечебни цели, така и за почивка на знатни особи.

Самото съкращение SPA идва от Sanus Per Aquam, което преведено на български, означава здраве чрез вода. В наши дни, СПА терапиите са много и различни видове – масажи, ароматотерапия, различни процедури с минерални води и т.н. Днес, СПА терапиите се използват не само за лечение, но и за разкрасяване. Има множество СПА и уелнес центрове, в които може да се възползвате от различни СПА терапии – за разкрасяване, за лечение, за преборване на стреса и т.н.

В различните СПА центрове, се предлагат различни СПА процедури. Така например, в един такъв комплекс, може да има парна баня. Този вид терапия, представлява процедура, при която тялото се излага на термалното въздействие на парата. Помещението в което се провеждат такива процедури прилича на баня – облицовано е с фаянсови плочки.

Солената баня има антибактериален ефект, и не уврежда кожата. Такава терапия се провежда в специално приготвена за това вана, в океан, море или солено езеро.

В СПА терапиите е включена и билковата баня. Тя представлява обгръщане на тялото с букет от ароматни билки и масла, които действат релаксиращо както на  кожата, така и на ума.

Минералната баня има за цел да очисти тялото и релакс. Тази СПА терапия се провежда чрез термалното и химично въздействие на минералните води. Процедурата се провежда в басейни или специални вани.

Баня с луга или калните бани, действат очистващо на кожата, и спомагат за намаляване на дискомфорта и напрежението в ставите. Терапия се провежда в специални басейни, които съдържат топла смес с пясъчен характер, която е богата на минерали.

Сред СПА терапиите се нареждат и процедурите, които се провеждат в джакузи. Името идва от името на първата фирма, която произвежда вани за хидромасаж, с вградени струи. Самата процедура представлява масаж, който се извършва във вана под вода, с помощта на въртящи се водни струи. Ефектът е още по-благоприятен когато контролирано се смесват струите вода със струи въздух. Това създава мехурчета, които създават релакс за къпещия се.

Небезизвестната сауна също е част от СПА терапиите. Провежда се в помещение което е облицовано с дърво, и представлява нагряване на тялото чрез пара. Може да бъде комбинирана с аромотерапия.

СПА терапиите действат изключително добре на кожата, благоприятно повлияват травми и мигрена, спомагат за по-бързото възстановяване на тялото и организма след фитнес, влияе добре на различни настинки и т.н.

Освен всички полезни действия на СПА терапиите, посещението в СПА и уелнес центрове ще Ви вдъхнови, ще може да се насладите на себе си, или да заздравите връзката си с партньора, ако използвате СПА за двойки. И освен всичко останало, сигурно знаете колко е модерно да се правят СПА терапии. Може да отидете на такива, дори и само за да избягате от сивото ежедневие. Въпреки че имат оздравителен ефект, не е задължително да сте болни, за да посещавате СПА терапии.

СПА Терапии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *