СПА-туризъм в България

СПА Хотел Бор

СПА Хотел Бор

Въпреки, че през последните години в България усилено се говори за СПА-туризъм, СПА-центрове, СПА-хотели, СПА-курорти СПА-почивки и всякакви други словосъчетания, включващи тези три букви, все пак много хора се затрудняват, ако трябва да отговорят на въпроса какво точно означава СПА, откъде произлиза и защо не е неправилно ако бъде изписвано само с главни букви.

СПА е съкращение от латинската фраза Sanus Per Aquam (SPA). Самата латинска фраза означава “Здраве чрез вода”. Защото римляните са познавали отлично лечебните свойства на минералната вода. Не случайно практически край всеки голям минерален извор археолозите неизменно намират древни римски терми (римска баня).

Но това все още не е всичко. За да стане съкращението СПА синоним на “балнеологичен курорт” голяма заслуга има и белгийския град Спа, който още в средновековието се слави като голям балнеологичен център заради лечебните свойства на минералните му извори.

Днес е трудно да се каже дали латинската фраза или името на белгийския град има по-голяма заслуга за това, в английския език да се появи новата дума СПА, чието значение е “балнеологичен център” или “балнеологичен курорт”. Все пак изглежда, че по-скоро името на знаменития град в Белгия е виновникът за това, защото някъде в средата на 16 век във Великобритания се появяват първите центрове за лечение с минерална вода, които биват назовавани “английски СПА”, за да се покаже, че там се извършват същите процедури като в белгийския Спа.

България е изключително облагодетелствана страна що се отнася до минералните извори. В България се намират над 200 минерални центъра, в които бликат стотици минерални извори – не по-малко от 700 на брой. Малцина знаят, че по количество на минералните извори България е на второ място в света – след страната на гейзерите Исландия. Минерални извори бликат по цялата територия на България – в курортите ни по морето, например Златни пясъци и Св.Св. Константин и Елена, край големите градове като София и Бургас, в малки селища като Хисаря и т.н. Най-горещия извор блика в Сапарева баня – температурата му е 101 градуса по Целзий.

Това е огромно богатство, което само допреди двадесетина години почти не се използваше. Но все пак, макар и много бавно, България започва да се възползва от това свое предимство. Отлични 4 и 5-звездни СПА-хотели бяха изградени през последните години в най-известните български СПА-центрове – Велинград, Сандански, Хисаря, Девин, Златни пясъци, Албена, Поморие, Кюстендил, около минералните извори край София – в Банкя и много други. Някои от СПА-хотелите в България предлагат над 150 различни масажи и балнео-лечебни процедури, които влияят много добре на дълъг списък със заболявания – кожни, нервни, ставни и вътрешни болести. Извършват се всевъзможни луксозни процедури за красота и екстравагантни СПА-процедури за отпускане, релаксация и преборване със стреса от ежедневието.

Днес в България действат няколко асоциации по балнеотуризъм, балнеология и СПА-почивки,  на международните туристически борси все по-често се говори за възможностите на българските СПА-курорти, а европейската СПА-асоциация отличи страната ни със сертификата ЕвроСПА-медицина. България действително има потенциала да бъде балнеотуристическия център на Балканите и на цяла Източна и Централна Европа – и изглежда скоро ще го постигне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *