Типове туризъм в България

СПА

СПА

Видовете туризъм са повече, отколкото мнозина могат да си представят. И не всички могат да се практикуват в България.

На първо място, в България не може да се практикува военен туризъм. Колкото и ненормално да звучи, но има туристи, които специално пътуват до места, представляващи огнища на регионални военни конфликти. Може би подобни хора са адреналинови наркомани или пък представляват някакъв особен тип воайори, но тях ги привличат районите, където се водят престрелки, умират хора и има реална опасност самите туристи да бъдат ранени или убити. Военния туризъм определено не е от масовите типове туризъм. Доколкото в България не се водят престрелки по улиците, военните туристи няма какво да правят тук.

Близък до военния туризъм е тъй наречения тъмен туризъм – посещения на места, които са станали арена на масова смърт или са претърпели някаква голяма катастрофа. Любителите на тъмния туризъм предпочитат да посещават превърнатите в музеи бивши нацистки лагери или музеите на средновековната инквизиция. Такива туристи също ще бъдат разочаровани, доколкото България не предлага подобни “екстри”.

Друг тип туристи, които си падат по адреналина, са хората, практикуващи екстремен туризъм. България не е типичната страна за екстремен туризъм, но все пак предлага някои възможности, на първо място – алпинизъм в някои от българските планини и рафтинг – спускане с лодка по бързеите на някои пълноводни български реки през пролетта, особено Струма и Марица.

Любителите на екотуризма ще бъдат по-доволни от екстремните и военните туристи – в България има доста зони, включени в Европейската мрежа Натура-2000, девствени плажове, защитени национални паркове с уникална флора и фауна. Ако посети България, типичния екотурист би избрал почивка например в природния парк Странджа или около плажа Иракли.

Близък до екотуризма е селския туризъм, който се практикува от хора, желаещи да се насладят на пасторалното спокойствие на българското село, чистия въздух, девствената природа и простия селски начин на живот. В последните години селския туризъм става все по-популярен сред жителите на големите градове и може да се практикува в специално пригодени за целта къщи в някои села, особено в Родопите и Странджа планина.

Балнеотуризма е още по-популярен от екотуризма в България. Страната ни разполага с огромен за територията си брой минерални извори. В Европа повече минерални извори от България има единствено Исландия. Любителите на спа-туризма могат да ползват отличните спа-центрове в известните ни балнеокурорти Хисаря, Сандански, Велинград, Поморие.

Почитателите на културно-историческия туризъм ще бъдат по-удовлетворени от всички изброени до тук типове туристи. България предлага огромен брой културно-исторически паметници. Страната ни е на трето място в Европа по количество на културните артефакти. Повече от България места за културен туризъм в Европа предлагат единствено Гърция и Италия. Мадарското плато, където е изсечен Мадарския конник, древното тракийско светилище Перперикон, древните несебърски църкви, казанлъшката тракийска гробница, панагюрското златно съкровище в историческия музей в София, най-древното обработено злато на света във варненския музей, Рилския манастир – това е само нищожна част от местата, които любителите на културно-историческия туризъм могат да посетят в България.

Все пак най-доволни от всички ще бъдат туристите, които практикуват двата най-масови типа туризъм – морски туризъм и ски туризъм. България предлага отлични възможности както за почивка на море, така и за почивка на планина. Туристите, които предпочитат евтини хотели на морето, е препоръчително да планират изкарването на лятната си отпуска в някои от ваканционните селища и курорти по нашето южно черноморие, например Слънчев бряг, Черноморец, Китен, Лозенец и пр. Курортите по северното българско черноморие традиционно предлагат малко по-скъп туристически продукт и са предпочитани от туристи с по-големи финансови възможности. От ски курортите на България Банско се слави с най-ниски цени, а любителите на зимната почивка с по-дълбоки джобове може да предпочетат Боровец или Пампорово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *