Туризъм се развива с чисти плажове и добро обслужване

чисти плажове и добро обслужване

Чисти плажове и добро обслужване

Вече два месеца непрекъснато слушаме от медиите как плажовете ни не са на ниво и са замърсени като информацията често е доста противоречива. Липсата на пречиствателни станции сериозно замърсява крайбрежието ни, а в същото време –  уж плажовете ни вече не са толкова мръсни.

В същото време едва ли има по-неприятно нещо от това да отидеш на почивка и замърсена вода и инфекция да станат причина да прекараш повечето от времето затворен в хотела със стомашни болки.  На кого и до колко може да вярваме дали риска да станем жертва на подобно преживяване съществува. Трудно се намира достоверен отговор!

Опитите да се вземат сериозни мерки при ограничаване на строителството по Черноморието са вече доста закъснели и огромната по обем застроеност на комплексите, а и извън тях, води до сериозно натоварване на водопреносната и канализационната системи. Това често става причина за спиране на водата поради аварии, а повечето от новопостроените хотели изливат отпадните си води направо в морето. Няма как при това положение да се разчита на чисти плажове, въпреки усилията на общините и концесионерите за почистването им.

Необходимо е кардинално решаване на въпроса с обновяване и разширяване на ВИК – мрежите и пречиствателните станции като се осъществява по-сериозен контрол и се изисква от новопостроените хотели, които не са включени към централна канализация да имат собствени локални пречиствателни станции. Това не е толкова трудно за осъществяване, защото в България има предлагане на такива.

Другият проблем – доброто обслужване, също не е за пренебрегване. Често в стремежа си за по-голяма печалба хотелиерите и ресторантьорите наемат сезонни работници, които са два пъти по-малко от необходимото и не са квалифицирани . Това води до много ниско качество на обслужването и може да откаже завинаги някои туристи от България като дестинация. Няма как да разчиташ, че една камериерка ще обслужи половината хотел и туристите ще останат доволни. Без добре обучен и квалифициран персонал, туризъм не може да се развива. За да се върне отново, всеки турист трябва да получи внимание, усмивка и добро обслужване. Неговият престой трябва да остави в съзнанието му положителни спомени, към които да иска да се върне. Винаги се връщаме там, където ни е харесало.

Важно е да се научим да мислим в перспектива когато сме решили да се занимаваме с туризъм. Всяко вложение днес има огромна възвращаемост утре. Красивата природа, която имаме и прекрасните плажни ивици са предимство, от което трябва да се възползваме. Туризмът би могъл да е огромно перо в българската икономика ако съумеем да го организираме добре като използваме всички си природни дадености и ги съчетаем с иновативно мислене и прагматизъм. България е дестинация, която би могла да бъде една от най-желаните в Европа, но това си зависи преди всичко от нас – българите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *