Червеното Уакари

Червено Уакари

Червено Уакари

Червеното Уакари е рядък вид маймуна с интересен външен вид. Те имат яркочервени лица, оранжева козина и обитават горите на Перу. Името Уакари идва от диалекта на отдавна изчезнало бразилско племе, затова никой не знае днес какво точно означава. За разлика от другите южноамерикански маймуни Уакарито има къса опашка, което е много странно, защото те живеят по високите дървета и опашката би им помагала при катеренето. Освен тяхната ярко оранжева козина се забелязва отдалече и  лесно могат да станат жертва на недобронамерени хора или птици. Всичко това кара учените  да търсят обяснение, защо природата ги е дарила с такива цветове, които ги превръщат в лесна плячка.

Някои учени твърдят, че оранжевата окраска съвсем не е с случайна, тя помага на уакарито да се слее с околната среда докато се хранят. През сухият период уакарито се прехранва основно с плодовете на палмите агуахе. Събират ги по необичаен начин като остават с главата надолу, докато ги берат. Благодарение на оранжевата си козина обаче се сливат с плодовете и много трудно могат да се забележат.

Късата опашка също е част от борбата за оцеляване на тези маймуни. Харпията обикновено атакува главата, защото е най-незащитена. Когато обаче уакари увисне на някой клон с главата надолу и козината му покрие главата му трудно може да се различи от долната част на животното. Подобна заблуждаваща тактика използват вид австралийски гущери, кои изглеждат еднакво и от двете страни.

Наблюденията показват, че тази маймуна притежава стройна система на съжителство. Те живеят в малки обособени общности с около 10 представителя. Най- възрастния мъжкар отговаря за намирането на храна на няколко женски и на техните деца. Често няколко харема са обедняват в по–големи групи от 30-50 животни, а където има храна може да достигнат и до 200. Подобна организация на животни не е откривана при южноамериканските примати.

Автор: Владимир Минчев

Червеното Уакари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *