На път за Ягодинската пещера

На път за Ягодинската пещера

На път за Ягодинската пещера

 

Ягодинската пещера е разположена в Родопите. Тя се намира на около 20 км. от град Девин и е на около 3 км от село Ягодина. Пещерата се намира на десния бряг на р. Буйновска. Тя е началото на  р. Въча. Именно тя е направила в годините едно от най-красивите ждрела на България – Буйновското. На дължина то достига повече от 10 км.

Ягодинската пещера е разположена е на три отделни етажа. От тях само най-ниския, тоест третия етаж е електрифициран. За да може всеки турист да се наслади на тази красива гледка е изграден 1100 км пътека. Входът и изходът към Ягодинската пещера са изкуствено прокопани. Единият е с дължина 150 м, а другият тунел достига 80 м.

До Ягодинската пещера може да се стигне по шосето Девин (Доспат). Трябва да завиете вляво, когато стигнете при стената на яз. Тешел. Самия път до пещерата е много тесен, тъй като е еднолентов. Това е причината да не могат да се движат автобуси с над повече от 35 места. Ако сте дошли с автомобил до пещерата ще може да се възползвате от паркинга, а също така и от ресторанта.

Ягодинската пещера има и естествен вход. Той води към първия етаж. Тук е направено много интересно откритие, а именно жилище. То е било обитавоно 4 хилядолетия преди Христа. Според находките това семейство е било майстори-грънчари. Поради земетресение се е наложило жилището да бъде напуснато.

Пещерата има уникална структура и е известна с много на брой сталактити, пещерни перли, сталактони, „завеси“ и „леопардови кожи“ (това са оцветени по различно скални слоеве), сталагмити.  Постоянната температура на Ягодинската пещера  е 6 градуса, а влажността е цели 92%.

Ягодинската пещера

Ягодинската пещера

Всеки турист, който посети тази необичайно красива пещера ще може да види скалните образувания, които много приличат на  Дядо Коледа, Пижо и Пенда,  Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца. Освен това има много причудливи форми на различни животни.

На 31 декември спелеолози честват настъпващата Нова година в специална зала. Елхата остава свежа в продължение на няколко години. Интересен факт за туристите е, че в тази зала са били бракосъчетани цели 103 двойки, които са се врекли във вечна любов.

До Ягодинската пещера всеки турист може да стигне с кола по еднолентов път или да се разходи пеша около два часа. Прехода до пещерата трябва да започне от селото Триград.

Друг любопитен факт е, че в тази район има цели 200 пещери. 18 от тях са били намерени през 2000 година при ежегодните експедиции на спелеолозите.

Всеки човек трябва поне веднъж в живота си да види това райско кътче на нашата страна. Ягодинската пещера е включена в стоте национални туристически обекта  на нашата страна. Пещерата е отворена за туристите от 9 сутринта до 17 вечерта. Всяко влизане от туристите става на час. През зимата старото жилище е затворено.

 

На път за Ягодинската пещера

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *