Рехабилитация

Рехабилитация

Рехабилитация

Рехабилитацията е комплексно понятие, което означава възстановяване на даден индивид. В това число, влиза не само физическото възстановяване, но и на психическото, а също така и на професионалните възможности. Рехабилитацията включва педагогически, медицински, правни и социални дейности, които спомагат за възстановяването на човека, във всяко едно отношение.

В зависимост от заболяването което е прекарал човек, рехабилитацията е различна. Така например, ако сте си счупили ръка или крак, ще се наблегне на физическата рехабилитация, или казано по друг начин – раздвижване. При преживян стрес, рехабилитацията се състои предимно в посещения при психолог или психиатър. И така, след всяко преживяно различно заболяване, целите на рехабилитацията, а и самата тя, са различни.

В наши дни, когато постоянно сме под напрежение и стрес, все повече хора имат нужда от рехабилитация. Да не говорим и за тези, които са преживяли тежки физически травми. Може би, поради тази причина, днес съществуват специализирани болници за рехабилитация. Всъщност, това не са точно болници, или поне не представляват това, което ни изниква в съзнанието като чуем тази дума. Болниците за рехабилитация са по-скоро нещо като хотелски комплекси, но не и точно такива, защото пък цените им са по-ниски, отколкото тези в един хотел.

В специализираните болници за рехабилитация може да отиде всеки, който има нужда от почивка и релакс. По този начин ще съчетае полезното с приятното – хем ще се отърси от сивото ежедневие и стреса, хем и ще направи няколко полезни за здравето процедури. Пък и само сменянето на обстановката, дори за няколко часа, зарежда човешкия организъм с енергия.

Рехабилитацията е сравнително нова наука. След втората световна война, много от войниците се връщат от фронта инвалиди. Те трябвало отново да се интегрират в обществото, и тогава се поставя началото на рехабилитацията като начин за възстановяване от инвалидност или претърпяно заболяване. И ако тогава, рехабилитацията е целяла само да отстрани последствията от войната, то днес тя има за цел пълното възстановяване на човешкия организъм. За целта се съчетават балнеологичните и природни методи, със съвременните средства за лечение и възстановяване. За това и днес, рехабилитацията е толкова обширно и комплексно понятие, и е толкова напреднала в сравнение с времето, когато се проявява за първи път.

Днес, рехабилитацията се използва за възстановяване след травми на опорно-двигателния апарат, за профилактика на ревматични и ставни заболявания, за профилактика и лечение на заболявания на вегетативната, централната и периферната нервна система, за лечение и възстановяване след стрес и депресии и т.н. Общо взето, почти след всяко заболяване, може да се приложи подходяща рехабилитация. Дори след прекаран инсулт, не просто може, но и задължително и навреме, трябва да бъде назначена рехабилитация, за да може болният да се възстанови максимално.

Рехабилитацията не е лечение, тя се използва за възстановяване на човека, след прекарани заболявания. За да бъде назначена компетентна и подходяща рехабилитация, трябва да се вземат предвид останалите заболявания, от които пациента страда, дали има високо или пък ниско кръвно налягане, метаболитен синдром, възрастта на пациента, неговият рехабилитационен потенциал и още ред други неща. Може би и точно заради това, специализираните болници за рехабилитация се наричат болници, а не хотели, защото рехабилитацията трябва да бъде назначена, и да се провежда под наблюдението на специалисти.

Рехабилитация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *