Велинград – СПА Столицата на Балканите

Велинград – СПА Столицата на Балканите

Велинград – СПА Столицата на Балканите

 

В България има един град намиращ се в Родопа, които предлага на посетителите си отдих и почивка в големи дози. Този град носи звучното име Велинград. Велинград привлича хилядите туристи не само с чистия въздух и прекрасната природа с която разполага, а и лечебните минерални извори.

Хотелите във Велинград предлагат богата материална база за лечение, възстановяване и активен туризъм. Естествено, чара на града се изразява в неговата надморска височина, почти 800 метра, която предразполага туристите към неговия прекрасен и чист въздух, като допълнение на невероятната му  природа и минералните му извори.

Обикновено във Велинград зимите са доста поносими, а лятото е страхотна жега. Средната температура за тази точка на България е 12 градуса. Градът е заобиколен от многовековни борови гори. И това прави града идеален за целогодишни ваканции и почивки и затова в града винаги има туристи.

Велинград е град който разполага с много минерални извори в подножието си и около себе си, които имат лековита сила. В града има над 80 извора, в 4 находища на минерални води с различни физикохимична характеристика – Чепино, Лъджене, Каменица и Драгиново с темература между 40 и 98 градуса и общо течение над 1000 литра за минута.

Минералната вода във Велинград най-често се използва за пиене, външно и инхалационно лечение, а показанията за профилактика, лечение и рехабилитация са основно за заболявания на опорно-двигателната система, периферната нервна система, дихателна система, обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, бъбречно-урологични, гинекологични, кожни, функционални разстройства на нервната система. Питейното лечение е най-ефикасно когато сте близо до извора и преди допира на водата с въздуха.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ВЪВ ВЕЛИНГРАД

Най-голямата забележителност и най-привлекателно място с което Велинград може да се похвали е езерото Клептуза. Това е най-известният карстов извор с дебит над 400 литра в секунда! Някъде около 1930 година с общински средства първоначално е построено езеро на Клептуза, а иглолистните гори наоколо са се превърнали в невероятен парк и любимо място за разходки на туристите, майки с деца, стари хора и др.

Невероятната комбинацията на минерална вода от находище Чепино и езерото Клептуза е съсредоточила в тази част на града едни от най-популярните СПА хотели – Велина, Камена, Акватоник, Селект, Клептуза и Свети Спас.

Недалеч от Клептуза, в подножието на връх Сюткя се намира се намира пещерата Лепеница – двуетажна, с подземна река и езера, дължината и е малко над 1.5км. В нея са намерени седемте пещерни бисера, които могат да бъдат срещнати в Природонаучния музей в София.

Източно от Велинград около с. Дорково се намира старата българска крепост Цепина, средновековна крепост, разположена на северо-запад от село Дорково. До нея се стига по път,който е асфалтиран. Тя е изградена на конусовидния връх Цепина.

На 16 км на запад от Велинград се намира планинският курорт Юндола, намиращ се на границата между Родопите и Рила. Там има изградена ски писта, и през 1981 г. се провежда световното първенство по ски бягане.

На 47 км от града в Рила е разположена високопланинската местност Белмекен (2050 м надморска височина). Националният високопланински спортен комплекс “Белмекен” е уникален  и притежава всички функции необходими за 1 спортен комплекс и може да се похвали с тях. Той се намира само на 140 км югоизточно от София. Разположен е на плато между планините Рила и Родопа, и е световно известен с уникалната си екологична среда и живописни околности.

Язовирът Батак и местността-курорт “Цигов чарк” са разположени в Западните части на Родопите, на 21 км от Велинград и на 7 км от общинския център Ракитово. Идеално място за отдих по всяко време на годината. Курорта разполага с множество легла, ресторанти и заведения за всеки джоб. Водите на язовира дават прекрасни възможности за водни спортове и риболов.

На 28 км от Велинград е град Батак. Батак е известен със своите исторически забележителности, а в него се намира  и една от най-старите църкви в България – Църквата Света Неделя построена през 1813 г. а така също и Исторически музей – гр. Батак.

Двата резервата – Беглика (заедно с язовира “Голям Беглик”) с площ 415 ха, обрасла с вековни иглолистни дървета — и “Дупката”, природен феномен с разнообразна флора и фауна под егидата на ЮНЕСКО.

2 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *