Забележителностите на България, събрани на едно място

Някога чудили ли сте се колко са забележителностите в България? Точна бройка никой не може да ни даде, но пък със сигурност можем да кажем, че са безброй много. За кои се сещате първо? Шипка, Райското пръскало или Седемте рилски езера? Но има още стотици други, за които може би не сте чували, но си заслужава да се видят. Красотите на нашата родина са необозрими и необятни, а както някой някога е казал, за да я обикнем, трябва да я опознаем. Започваме пътешествието още сега.

Деветашка пещера

деветашката пещераДеветашката пещера е забележителност, която е позната на повечето хора като име, тъй като е част от Стоте национални туристически обекта на България. Ако не сте ходили там все още, трябва да знаете, че тя се намира в близост до град Ловеч. Открита е през 1921-ва година. Навътре се разклонява на две, като в единия клон тече малко поточе. Запишете си някъде, че през месеците юни и юли е затворена за посетители, за да бъдат оставени на спокойствие нейните „стопани“ – горските обитатели, които тогава са в размножителен период. 

Бистришко бранище

бистришко бранищеБистришко бранище е обявено от ЮНЕСКО за биосферен резерват през 1977 г. Част е от световната програма „Човек и биосфера“.  Разположен е на източния склон на Витоша, а на територията му се намират Бистрица и Янчевска река. Интересна забележителност в рамките на резервата са т.нар. каменни реки, образувани от скални късове. Половината от площта на Бистришко бранище е заета от гори, останалата част са тревисти местности и каменни грамади.

Тракийския комплекс край с. Ангел войвода

тракийски култов комплекс село ангел войводаТова може би е най-непознатата забележителност от по-горе изброените, но пък изглежда не по-малко величествено от останалите. Тракийският култов комплекс е обявен за паметник на културата, но понеже все още не е проучен добре, не е и толкова популярен сред туристите у нас. Намира се на връх Асара и представлява множество издълбани в скалите култови ниши, придружени от трапецовиден скален басейн. Предполага се, че мястото е служело за почитане на боговете с жертвоприношения и дарове.

Има още много кътчета из България, до които можем да стигнем. Пътуването ни не е приключило. Ако се чудите накъде да поемете, ето къде може да откриете огромен списък с български забележителности: http://www.rooms.bg/zabelejitelnosti-map.html. Разделени са в 4 категории – природни, исторически, културни и атракции. Само трябва да си изберете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *